Mélymagyar gyűlöletkeltés

Gyűlöletkeltésre alkalmas volt, ezért elmarasztalta az Echo Televízió július 1-én sugárzott Mélymagyar című műsorát, valamint százezer forint bírságot szabott ki az ORTT. A műsort Bayer Zsolt vezette.

A cigány kisebbség elleni gyűlöletkeltésre alkalmas az Echo Televízió július 1- én sugárzott Mélymagyar című műsora - áll a médiahatóság mai közleményében. A testület a döntést egyhangúlag, egy tag távollétében hozta meg.

Az indoklás szerint a vizsgált műsorszám a falvakban élők életkörüményeiről, megélhetési gondjairól és a segélyezésről beszélgettek a vendégek, miközben romák és nem romák esetleges szembenállásának kérdésköre is szóba került. A médiahatóság megállapítása szerint a vendégek tartózkodtak a romákkal szembeni előítéletes megnyilatkozásoktól, ám Bayer Zsolt műsorvezetőről ugyanez már nem volt elmondható. Az ORTT álláspontja szerint megszólalásai összességében úgy voltak értelmezhetők, hogy a cigányok agresszív, szapora, italozó és bűnöző életmódot folytató csoport, melynek legális jövedelemforrása a szociális segély. A többség és a kisebbség konfliktusát pedig a romák "terrorizáló, antiszociális, elviselhetetlen, mindent ellopó" viselkedésére vezette vissza, amely jogosan váltja ki a többségi társadalom haragját.

A médiahatóság azt is felrótta az Echo TV műsorvezetőjének, hogy "az erőszakos megoldást vizionálta". A műsorszám tehát sztereotípiákból építkező, bűnbakkereső üzeneteket közvetített, amelyek közvetlenül hozzájárulhatnak a cigánysággal szembeni előítéletek további erősödéséhez és a társadalmi konfliktus elmélyítéséhez. A műsorszolgáltató tevékenysége ezzel kimerítette a gyűlöletkeltés médiatörvényben tiltott magatartását.

Berényi Diána, az ORTT sajtószóvivője a Népszabadságnak elmondta: a műsort hivatalból vizsgálták, az a szokott, szúrópróbaszerű ellenőrzésen akadt fenn. Ez egyben azt is jelenti: nem figyelik fokozottan az említett műsort; három-négy elmarasztalás után kerülhet sor célzott vizsgálatra.  Pénzbüntetést azért szabtak ki, mert az idén már harmadszor marasztalták el az Echo Tv-t.

Súlyosabb törvénysértésnél szüneteltethetik a műsorszolgáltatást vagy felmondhatják a sugárzási szerződést. Az ORTT történetében erre eddigi egytelen példa akadt: a Pannon Rádió sugárzási engedélyének felmondása, illetve a Tilos Rádió sugárzásának harminc napig tartó szüneteltetése a keresztényeket sértő műsorszám sugárzása miatt.

Bayer Zsolt a Fidesz 20. születésnapi megemlékezésén, Kósa Lajos, Szájer József, Orbán Viktor és Stumpf István társaságában
Bayer Zsolt a Fidesz 20. születésnapi megemlékezésén, Kósa Lajos, Szájer József, Orbán Viktor és Stumpf István társaságában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.