Eljárást indít a makacs polgármester ellen a kormányhivatal

Megkapta hétfőn a gyömrői polgármester a Pest Megyei Kormányhivatal levelét a személyét érintő méltatlansági eljárásról. Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör) az MTI megkeresésére azt mondta, hogy a levelet továbbította a képviselő-testület ügyrendi- és jogi bizottságának. Szerinte nem kell lemondania. Sőt a Belügyminisztérium szerint sem, Csakhogy az önkormányzatiság felett a Miniszterelnökség őrködik mostanában.
A méltatlansági eljárást azért kezdeményezte a kormányhivatal, mert az augusztus végi időközi voksoláson újraválasztott településvezető a rendelkezésére álló harminc nap alatt nem mondott le önként posztjáról. A hivatal szerint viszont ezt kell tennie, miután tavasszal jogerősen elítélték. A javaslatról a képviselő-testületnek a következő ülésén, de legkésőbb a méltatlanság megállapításának kezdeményezését követő 30 napon belül kell döntést hoznia."

Gyenes Levente hétfőn megerősítette: nincs szándékában lemondani, s mivel szerinte a testület sem szavazza meg távozását, felkészült rá, hogy a kormányhivatal a munkaügyi bíróságig viszi az ügyet. "Állok elébe" - tette hozzá.

Gyenes Leventét áprilisban mondta ki bűnösnek a Szegedi Ítélőtábla folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért 9 hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, helybenhagyva az elsőfokú ítéletet. Az úgynevezett "számlagyáras" perben Gyenes hetedrendű vádlott volt.

Az elítélt városvezető, megelőzve az ilyenkor elkerülhetetlen méltatlansági eljárást, május végén önként távozott posztjáról. Már akkor jelezte, hogy újra indulni fog a polgármesterségért, mivel a közügyek gyakorlásától nem tiltották el. Gyenes az augusztus 28-ai időközi voksoláson fölényesen nyert két kihívójával szemben, így a papírforma szerint ismét elfoglalhatta a székét. A régi-új polgármester egyebek mellett egy belügyminisztériumi állásfoglalásra hivatkozva azt mondta: a tavasszal rá kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés miatti joghátránya mára okafogyottá vált.

A Belügyminisztérium önkormányzati módszertani főosztályának szakmai állásfoglalásában az olvasható, hogy ".az időközi választással új tisztség keletkezett, ezt méltatlansággal megszüntetni nem lehet, mert ennek egyik alapfeltétele nem áll fenn. Nevezetesen a jogerős ítélet nem a tisztség fennállásának időszakában született". Az állásfoglalás kitér arra is, hogy az ítélet Gyenes Levente "előző" tisztségét megszüntette volna, ha ő maga nem mond le. A BM módszertani főosztálya tehát nem lát okot a méltatlansági eljárás lefolytatására, bár mint megjegyzik: véleményük nem kötelező érvényű. Az eljárást a képviselő-testület, vagy a kormányhivatal lefolytathatja, a polgármester pedig bírósághoz fordulhat".

A kormányhivatal kitart álláspontja mellett. Szerintük a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a kormány helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletéért felelős tagja, nem a belügyminiszter.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.