Mellélőttek, de most nagyon örülnek

Nem találtunk olyan baloldali politikust, aki a független Kész Zoltán tízszázalékos győzelmét jósolta volna a veszprémi választás előtt. Szoros eredményt vártak, és abban bíztak, talán kis különbséggel győzhet a tavalyi összefogás pártjai által támogatott jelölt. Annál nagyobb az öröm vasárnap este óta.
– A siker igazolta az MSZP stratégiáját: a baloldal számára nehéz körzetben a pártokénál szélesebb támogatottságú, helyben ismert civil jelöltre van szükség – mondja lapunknak Botka László, a szocialisták választmányi elnöke. Szerinte a múlt évi választási kudarcok bizonyították: nincs értelme olyan összefogásnak, amelynek résztvevői csak az MSZP-től visznek szavazókat, de nem hoznak újat. – Vannak választókerületek, mint Újpest és Ajka-Tapolca, ahol szocialista politikusnak van a legtöbb esélye. Ezekben reméljük, sőt, elvárjuk a többi ellenzéki erő támogatását. Ahol viszont független jelölt lehet sikeres, ott továbbra is nyitottak vagyunk az együttműködésre – mondja. Majd hozzáteszi, Kész győzelme azt mutatja, hogy megvan a modell: a hagyományosan jobboldali körzetekben valóban beágyazott, civil jelöltek érhetnek el sikert. A tavalyi parlamenti választás előtt ugyanis a pártok osztozkodtak, és volt olyan induló, aki „autós térképpel a kezében kereste a körzetét".

Bár a kétharmados többség megszűnt, Botka szerint az áprilisi tapolcai voksolásnak is lesz országos tétje. Lendületet adna a baloldali ellenzéknek, ha sorozatban háromszor nyerne. Ám úgy látja, a kétharmad szempontjából sem közömbös az újabb időközi, mert ha egy mandátumon múlik a minősített többség, a Fidesz mindent megpróbál majd, hogy akár alkalmanként magához csábítson valakit. Ottani indulójukról, Pad Ferenc ajkai önkormányzati képviselőről azt mondja: ismert szakszervezeti vezető.

Akit a Demokratikus Koalíció is támogat. Ez azért lényeges, mert a Gyurcsány-párt polgármesterjelöltje az önkormányzati választás előtt csak hosszú győzködés hatására lépett vissza a hivatalban lévő MSZP-s Schwartz Béla javára. Az Együtt viszont más jelöltet szeretett volna Pad helyett, ezért nem állít saját indulót, de nem is vesz részt az MSZP kampányában. A Párbeszéd Magyarországért pedig a veszprémi eredményen felbuzdulva bejelentette: civil kihívót szeretne. A körzetben egyébként tegnap megkezdődött a két hétig tartó aláírásgyűjtés.

Veszprémre visszatérve: Kész győzelmét a baloldalon mindenki a magáénak érzi. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője azt mondja: a pártok és a civilek csak összefogva érhetnek el sikert, ez pedig erős figyelmeztetés mindenkinek, aki „el akarja utálni a pártokat". A szóvivő azt reméli, hogy az LMP is újragondolja politikáját, miután vasárnap „benézett az ötszázalékos küszöb alá". (Idetartozik, hogy az ökopárt beperli Varju Lászlót, a DK alelnökét, miután azt állította: Schiffer András és Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója egyeztetett Veszprémben. Az LMP visszautasította a vádat.)

A Liberálisok meghasonlás nélkül örülhettek Kész győzelemének, ahogy az Együtt is, hiszen a politikus a múlt héten az Indexnek elárulta, a májusi EP-választáson az akkor még Bajnai Gordon vezette pártra szavazott. A PM is üdvözölte a szabadpiacpárti, libertárius nézeteket valló Kész sikerét, noha ezek antitézisei a Sziriza programjának, márpedig a PM a görög radikális párt győzelmét is lelkesedéssel fogadta. Némileg váratlan volt az is, hogy a párt előre hozott választást sürget. Az ellenzéki térfélen ez eddig csak a DK követelése volt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.