Melegfórum a Jobbklikk Lyukban

Hagyján, hogy buzizni nem lehet, de a melegpropaganda következtében kialakult "politikai túltengés diktatúrája" miatt az éttermek meg sem tagadhatják a homoszexuálisok náluk rendezett lakodalmát, mert megbünteti őket az Egyenlő Bánásmód Hatóság – panaszolta egy fiatal férfi a kőszegi Tranzit fesztiván vitaestjén, ahol a melegek helyzetéről esett szó.

Egy borozó Jobbklikk Lyuknak nevezett udvarán Szilvay Gergely, a Magyar Kurir és a Konzervatórium szerkesztője beszélgetett Dombos Tamással, a Háttér Társaság a Melegekért ügyvivőjével az azonos neműek házasságáról, s általában a homoszexualitásról. A vita moderátorának a becsületére legyen mondva, hogy mindjárt a fórum elején igen kemény szavakkal határolódott el annak a boltosnak a rokonától, aki nemrég bántalmazott Budapesten egy csókolózó férfipárt.

A vitavezető ezt követően fölsorolta azokat az egyéniségeket, akik rá szellemi hatást gyakoroltak. Közülük Szerb Antal "minimum biszex volt," s a filmrendező Pasolini nemi identitása is közismert, utalt rá, mennyire nem a szexuális irányultság alapján ítéli meg az embereket.

Arra nem lehetett számítan, hogy a beszélgetőtársak meggyőzik egymást, vagy a Tranzit fesztivál erősen konzervatív fiatal résztvevőit. Nem is csoda, hiszen Szilvay például még a heteroszexuálisok esetében sem fogadja el mondjuk a lombikbébi-programot, mert a "technikai" folyamatból hiányzik a férfi és a nő "szeretetkapcsolata."

Dombos pedig azt is el tudja képzelni, hogy Magyarországon – egyébként a világon nem egyedülálló módon – ugyanabba a wc-be járjanak a nők és a férfiak. A két gondolkodásmód tehát gyökeresen eltér egymástól, de összevetni őket nem volt érdektelen.

Érintőlegesen sok minden szóba került ezen a nagy érdeklődéssel kísért beszélgetésen, még a melegközösség tagjainak pártpreferenciája is. Kiderült, hogy jelentős számban vannak fideszesek, valamivel kevesebben szocialisták a meleg közösségekben, a jobbikosok pedig meglepő módon hat-hét százalékot tesznek ki.

Dombos a színes, szerteágazó pártpreferenciát nem tartotta különlegesnek, mondván, a melegek közössége diverz csoport, tagjai sokféle nézetet, gondolkodásmódot képviselnek.

A melegházasságok kérdésében természetesen éles volt az ellentét a két vendég álláspontja, meggyőződése között. Szilvay házasságnak kizárólag egy férfi és egy nő kapcsolatát tudja elfogadni, s ezt a hallgatóság számára is tetsző nézetét antropológai okokkal magyarázta.

Az ügyvivő felvetette: a házasság intézménye lényegét tekintve rengeteget változott az évszázadok során. Nem is olyan túl régen a heteroszexuális családokban nem volt szexuális önrendelkezési joga a nőnek, a férfi büntetlenül akár meg is erőszakolhatta a feleségét. Mára polgárjogot nyert a családon belüli erőszak jogi szankcionálása, és morális megvetése – taglalta Dombos Tamás. Szilvay Gergely azt vetette közbe: ez igaz, de a családban bekövetkezett változások soha nem érintették azt, hogy azt egy férfi és egy nő alkotja. Azért nem több nő, például, magyarázta, mert a gyereknemzéshez egyetlen pár elegendő.

A vitázók különbözőképpen értékelték Ferenc pápa nagy visszhangot kiváltó szavait a homoszexuálisokról. Szilvay megjegyezte, hogy a pápa annak a katekizmusnak a nevében és alapján formált véleményt, amelyet elődje Ratzinger is vallott. Az ügyvivő szerint viszont Ferenc pápa arra utalt, hogy a homoszexualitás objektíven rendezetlen állapot. Márpedig, tette hozzá, az állapotot sem elítélni, sem büntetni nem lehet.

Valaki közbeszólt a hallgatóság sorából, s azt bizonygatta: Ratzinger határozottan a föllépett az egyházon belüli gyerekbántalmazások ellen. Ezeket pedig, mondta a fesztivál résztvevője, homoszexuálisok követik el.

Többen is a "meleglobbi" erőszakosságát kifogásolták. Az egyik hallgató konkrét példa alapján úgy fogalmazott: hagyján, hogy buzizni nem lehet, de a melegpropaganda következtében kialakult "politikai túltengés diktatúrája" következtében az éttermek meg sem tagadhatják a homoszexuálisok náluk rendezett lakodalmát, mert megbünteti őket az Egyenlő Bánásmód Hatóság.

Egy, már nem egyetemista korú férfi pedig azon bosszankodott, hogy Angliában nem engedték buszokon reklámozni a homoszexuálisokat gyógyító eljárást. A megjegyzések és a tetszésnyilvánítás alapján valószínűleg sokan gondolták úgy, hogy a homoszexuálisoknak gyógyíttatni kellene magukat.

Dombos Tamás szerint a szakirodalom azt bizonyítja, nincs mód a homoszexualitás gyógyítására, lehet frusztrálni vele az embereket, lehet elnyomni, háttérbe szorítani ösztöneiket, de gyógyítani nem. Az angol buszokra szánt reklám kuruzslást hirdetett volna, ezért tiltották be.

A moderátor megkérdezte a beszélgetés végén, hogy változott-e bárkinek is a meggyőződése a hallottak nyomán. Nem jelentkezett senki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.