Előbújnak a melegek a Kossuth téren

Október 11-e, a Nemzetközi Coming Out Day (így nevezik, ha valaki szűkebb körben vagy nagy nyilvánosság előtt felvállalja meleg identitását) alkalmából a melegek 18 órakor a parlament előtt demonstrálnak.

- Várunk mindenkit, hogy egy békés demonstráció keretében hívjuk fel a figyelmet az előbújás fontosságára, és támogassuk azon társainkat, akik még nem bújtak elő - áll a ma délutánra bejelentett demonstráció meghívójában. A szervezők szerint nem várhatják, hogy a társadalom hozzáállása egyik pillanatról a másikra megváltozzon, ezért mindannyiuknak tenni kell. A melegeknek és a leszbikusoknak szerintük azzal, hogy a rejtőzködés és szégyenkezés helyett az előbújást választják, a többségi társadalomnak pedig azzal, hogy biztosítják embertársaikat az előítéletmentességről és az elfogadásról.

- Száz emberrel jelentettük be a tüntetést. Nem aggódom a résztvevők biztonsága miatt, a rendőrséggel jó kapcsolatban vagyunk, biztosítják a nyugodt demonstrációt - mondja Rózsa Márk projektvezető. Az eseményt a melegfelvonulást is szervező Szivárvány Misszió Alapítvány koordinálja, de jelen lesz a Háttér Társaság a Melegekért, a Amnesty International és más civil szervezetek is.  

A szervezők közleményükben emlékeztetnek, hogy leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek mindig is voltak, vannak és lesznek. Felhívják a figyelmet arra, hogy olyan magyar történelmi személyiségek és művészek magánéletét, "mint például Kölcsey Ferenc, Pilinszky János, Gobbi Hilda, Karády Katalin, Báthory Zsigmond vagy I. Ulászló, akik mai tudásunk szerint saját nemükhöz (is) vonzódtak, kínos hallgatás övezi, akár tapintatból, akár rejtett ellenérzésből". Úgy vélik, hogy e hallgatás meleg és leszbikus fiatalok újabb generációit készteti arra, hogy példakép híján továbbra is rejtőzködjenek.

Kiemelik, hogy a coming out, az előbújás nem a hálószobatitkok kiteregetését jelenti, hanem azt, hogy vállalják önmagunkat a család, a barátok, a munka- és iskolatársak előtt, hogy szabadon beszélnek párunkról, nem félnek az utcán kézen fogva járni, és kimondják, hogyan terveznek családot alapítani.

Szerintük kiemelt feladat hárul az oktatási intézményekre, melyeknek egyik fő célja kellene, hogy legyen a társadalmi kisebbségek elfogadásának elősegítése. Ehhez elengedhetetlen, hogy az oktatási intézmények esélyegyenlőségi tervei a meleg hallgatókkal is foglalkozzanak. A hátrányos megkülönböztetés és zaklatás ugyanis számos meleg diák tapasztalata, ami gyakran teljesítményükre is negatív hatással van. Ezen kívül úgy vélik, hogy szükség lenne olyan középiskolai és egyetemi meleg csoportok alakítására is, amelyek segítik az önelfogadást és az előbújást.

Hangsúlyozzák, hogy LMBT emberek mindenütt vannak. A politikusok, a színészek, a tanárok és a rendőrök között is. Minden ember saját felelőssége, hogy előbújásával segítse közvetlen környezetét elfogadóbbá tenni. A közszereplők esetében azonban ez a felelősség fokozottan jelentkezik, hiszen önmaguk felvállalásával, az előbújással mintát állítanak valamennyi meleg számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.