Meleg már csak megrendelésre

Csütörtöktől már csak szerződés vagy megrendelés alapján látja el meleggel az épületeket a Főtáv Zrt., mivel április 15-ikével véget ér a hivatalos fűtési szezon.

Csütörtökön véget ér a hivatalos fűtési szezon, ezért április 15-ike után május 15-éig már csak szerződés szerint, vagy egyedi megrendelés alapján fűti az épületeket a Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt. Tekintettel a hideg időjárásra, a Főtáv csak 16-án reggel kezdi meg a szerződésben foglalt kikapcsolások végrehajtását, tehát csütörtökön még fűt.

A budapesti épületek 60 százalékánál a Főtáv az április 15. és május 15. közötti időszakban a hőmérséklethez kötött szerződéses megállapodások szerint, az időjárás változásának megfelelően kapcsolja ki vagy be a szolgáltatást az épületekben. Ez esetben csak akkor van teendője a közös képviselőknek, ha a szerződéstől valamilyen ok miatt elakar térni.

Budapesten azonban még mintegy 850 olyan épület van, ahol ilyen megállapodást nem kötöttek, így április 15-e után le kell állítani a fűtést. Ezekben az esetekben a közös képviselő kérheti a szolgáltatás fenntartását, vagy kikapcsolását a 06-40-200-108 telefonszámon, ám ezt írásban is meg kell erősítenie.

A Főtáv tájékoztatása szerint tavasszal változékony az időjárás, ezért nehéz a megfelelő lakáshőmérséklet beállítása. A központi szabályozás a külső hőmérséklet alapján történik, így napközben gyakran lehetnek hidegek a radiátorok, mert a meleg miatt nincs fűtés. A hőközponti szabályzók az egész épület átlagos hőmérsékletét képesek szabályozni, az egyes lakások, illetve azok egyes helyiségeinek hőmérsékletét viszont nem. Az egyedi igények követésére csak az egyedi szabályozás képes.

A már fűtéskorszerűsítésen átesett épületeknél a termosztatikus radiátorszelepek segítségével minden lakó minden szoba hőmérsékletét beállíthatja. Ha például egy szobába besüt a nap, ott elzár a szelep, a radiátor hideg marad, míg a ház egy másik pontján a beállított hőmérsékletnek megfelelően, napsütés híján, melegek lehetnek a radiátorok. Mindeközben a két helyiségben azonos lehet a hőmérséklet. E takarékos megoldással később sok pénzt lehet megspórolni, ezért az egyedi szabályozást célszerű megvalósítani, amelyhez a fővárosi ÖKOPlusz program és az állam támogatása is igényelhető.

A szolgáltató arra is felhívja a figyelmet, hogy a termosztatikus szelepeket a fűtés teljes leállítása után a lakástulajdonosok teljesen kinyissák. A zárt szelepek a nyári melegben beszorulhatnak és beragadhatnak. Ez pedig később, a fűtés újbóli indításánál okozhat gondot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.