Méhész-bosszú Harkányban?

A felhagyott harkányi homokbánya egyik partfalában ismeretlenek betömték a költő gyurgyalagok fészkeinek helyet adó üregeket, így a bent rekedt madarak elpusztultak. A természetvédők szerint méhészek okozhatták a mintegy hétmillió forintos kárt.

A harkányi bányában ismeretlenek 15 fészekrakó üreget zártak le leveles faágakkal, s ezek közül – valószínűleg –tízben fészkelt gyurgyalag. A kotló madarak nem tudták áttörni az akadályt, s a helyszínt a múlt héten ellenőrző természetvédők már csak a szárnyasok tetemét találták meg az üregekben.

A Magyar Madártani Egyesület baranyai csoportja feljelentést tett a rendőrségen természetkárosítás gyanújával, tájékoztatta lapunkat Bank László, a szervezet pécsi irodavezetője. A gyurgyalag védett szárnyas, eszmei értéke 100 ezer forint, s mivel egy szülőmadár hat tojást rak, a Harkány határában okozott kár 7 millió forint.

A tettest a rendőrség még nem találta meg. Bank László elmondta, általában a méhészek szokták eltömedékelni a gyurgyalagok partfalban lévő fészekrakóhelyeit, mert a méztermelők úgy vélik, hogy e madarak nagy kárt okoznak a méhállományban. Bank László vitatja ezt a nézetet, szerinte ha a méhészek nem rakják kaptáraikat madártelepek közelébe, akkor veszteségük kimutathatatlanul elenyésző.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.