Megyénként lesz közigazgatási hivatal?

Az AB hétfői döntése után valószínűleg visszaállítják a megyei és a fővárosi közigazgatási hivatalokat. Ezt a Fidesz is támogatja, bár hosszabb távon megint átalakítaná a rendszert.

Mindenképpen konszenzusos javaslatot akarok a parlament elé terjeszteni – jelentette ki kérdésünkre Gyenesei István önkormányzati miniszter annak kapcsán, hogy az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette a közigazgatási hivatalok régiós átszervezéséről szóló rendeletet. A testület utasította a jogalkotót, hogy ezt a kérdést a kétharmados önkormányzati törvényben szabályozzák. Ha januárra nem lesz törvénymódosítás, a hivatalok működésképtelenné válnak.

Gyenesei nem tartja kizártnak, hogy a konszenzus érdekében visszalépésre kényszerülnek, és a közigazgatási hivatalok jövőre ismét megyei szervezetben működnek. Meg kívánják tartani ugyanakkor az átszervezés kínálta előnyöket. Közigazgatási hivatali kirendeltség egyébként most is minden megyeszékhelyen van, bár némileg „lebutítva”: a 2007es átszervezéskor a törvényességi felügyelet és a hatósági ügyek intézése helyben maradt, míg a területi államigazgatási szervek ellenőrzése és a koordináció a régió feladatává lett, a kiszolgáló tevékenységekkel – ilyen a bérszámfejtés vagy a humánpolitika – együtt. A struktúra visszarendezése így elég egyszerű.
Kézenfekvő megoldás, hogy állítsák vissza az eredeti állapotot, tehát a megyei, fővárosi hivatalokat, amit a Fidesz támogat – jelentette ki Répássy Róbert frakcióvezetőhelyettes.

A politikus elképzelhetőnek tartaná azt is, hogy az önkormányzati törvény módosításával a mindenkori kormányt hatalmazzák fel arra, hogy maga szabályozhassa a hivatalok belső működési rendjét.

Sajátos helyzet állna elő, ha a következő, nem egészen két hónapban mégsem sikerül konszenzusos megoldást találni. Ez a szcenárió sem zárható ki, hiszen korábban is csaknem a megegyezés közelében voltak a régiós átalakítás kapcsán, mégsem tudták módosítani az önkormányzati törvényt. Ha nincs konszenzus, a kormány alkotmányjogászok szerint nem tehetne egyebet, mint hogy ismét rendeleti úton szabályozza a hivatalok működését. Ez ismét alkotmányellenes megoldás lenne.

A Fidesz egyébként egészen másként képzelné el a közigazgatási hivatalok jövőjét – hangoztatta Répássy. Továbbra sem tettek le ugyanis arról, hogy ezeket olyan kormányhivatalokká alakítsák át, amelyekben összevonnák a jelenleg önállóan – és részben regionális szervezeti rendben – működő többtucatnyi területi kormányhivatalt. E körbe tartozhatnának például a közlekedési hatóságok, a környezetvédelmi felügyelőségek, a tisztiorvosi szolgálatok vagy a mezőgazdasági hivatalok.

Gyurcsány Ferenc és Gyenesei István a Parlamentben
Gyurcsány Ferenc és Gyenesei István a Parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.