Megyei lapszemle

Vidéki lapszemlénkből kiderül: néhány városban azon gondolkodnak, hogy este tíz után megtiltják a boltoknak és a benzinkutaknak az alkohol árusítását. Másutt szigorúan ellenőrzik, hogy tiszta-e a trikolór.

Alkoholtilalom Pécsett és Komlón?

A Dunántúli Napló keddi számában olvasható cikk szerint Pécs és Komló vezetői azt fontolgatják: rendelettel tiltják meg, hogy este tíz és reggel hat óra között a boltok és benzinkutak alkoholt áruljanak. A képviselők ezzel akarják az éjszakai, utcai randalírozásokat visszaszorítani. (Tudósítónktól)

Mohácsi diadal

Az Új Dunántúli Naplóban beszélgetést olvashatunk Szekó Józseffel, Mohács fideszes polgármesterével, s abból megtudhatjuk, hogy a város ügyesen forgatta kötvényeit, így jelenleg az önkormányzatnak nincs adóssága, sőt, Mohács pénztartalékai elérik az 1,3 milliárd forintot. (Tudósítónktól)

Csoportos leépítés a Zalabaromfinál

Nem indítják újra a termelést a Zalabaromfi üzemében, csoportos leépítések várhatóak. Erről tájékoztatta a Baromfiipari Dolgozók Szakszervezetének vezetőit a Zalabaromfi Zrt. tulajdonosának képviselője egy hétfői megbeszélésen – írja keddi számában a Zalai Hírlap. A tudósítás emlékeztet arra: a harminc éves cég szeptember elején került válságba, amikor bankja zárolta számláit, emiatt pedig leállt a termelés az üzemben. (Tudósítónktól)

A zászlókat is ellenőrzik a közterület-felügyelők

Kormányrendelet szabályozza, hogy a zászlót – tekintélyének megőrzése érdekében – rendszeresen, legalább háromhavonta tisztítani, s évente cserélni kell, írja a Vas Népe keddi számában. A jogszabály betartását a közterület-felügyelet munkatársai rendszeresen ellenőrzik, ha szükséges helyszíni bírságot szabhatnak ki, feljelentést is tehetnek. (Tudósítónktól)

Megfestette Magyarország vármegyéinek mandaláit

Németországi nyugdíjazását köve-tően hazatért Veszprémbe egy hölgy, majd házat vett a Vas megyei Zsennyén. Löbbe Emmi előbb selyemfestéssel foglalkozott, később Bajorországban kezdett érdeklődni a mandalakészítés iránt. A „Lelket gyógyító színes mandalák” című írásból kiderül: a mandala a kozmosz, illetve a különféle istenek hindu, vagy buddhista ábrázolása körrel, körívvel, koronggal. Elkészítése egyfajta meditatív szertartás, ezért gyógyítólag hat a lélekre.

A cikk szerint a már nyolcvanéves nő Veszprémben hallott egy előadást a vármegyékről, s ez adta az ötletet, hogy megfesse a történelmi Magyarország vármegyéinek címereiből a megyék mandaláit. (Tudósítónktól)

Rossz fát tesznek a tűzre

Ahogy megkezdődött a fűtési szezon, megszaporodtak a falopások Szabolcsban is. Főképp a kistelepüléseken jellemző, hogy nehéz szociális helyzetben lévő családok a közeli erdőkből szerzik be a téli tüzelő egy részét. A Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi erdészetének évente 4-10 millió forint kárt okoznak a tolvajok. A lopások ellen a mezőőrökkel és vadőrökkel közös, gyakoribb járőrszolgálattal védekeznek, illetve időnként kedvezményes tűzifavásárt is szerveznek – olvasható a mai Kelet-Magyarországban. (Tudósítónktól)

Jobban jár. aki saját maga öl

Annyira alacsony jelenleg a disznóhús felvásárlási értéke, hogy a sertéstartó jobban jár, ha saját maga leöli a sertést, és családi körben elfogyasztja, mintha eladná. Különben 7000 forintos mázsánkénti takarmányár mellett egy-egy állat eladásán 10-12 ezer forintot bukik. A „családi disznótor” határa a kerítés, és a családi fogyasztás. Az átmenet a családi disznótor és az üzemi vágás között a „kistermelői” kategória. A kistermelőség engedélyköteles, és kizárólag feldolgozást jelent, heti 50 kg-ig. Vágni ez esetben nem lehet, a húst venni kell hozzá, szabályozott körülmények között feldolgozni, s ezt viheti a gazda a helyi piacra. (Tudósítónktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.