Lázár bekeményít: megvonná a képviselők lakhatási támogatását

A képviselők többségétől megvonnák a lakhatási támogatást, ha a parlament elfogadja a fideszes Lázár János javaslatát. De lennének, akik változatlanul jól járhatnak.

Nem jogosult lakhatási támogatásra az a képviselő, aki Budapesten, egyéni választókerületében vagy abban a megyében, ahol területi listán megválasztották, az ingatlan-nyilvántartás szerint lakóházzal vagy lakással rendelkezik - ezt javasolja Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A szerdán benyújtott törvénymódosítás szerint a jogosultak száma bizonyára csökken, de furcsa esetek azért lehetnek.

Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló 1990. évi törvény elfogadása óta eltelt több mint két évtizedben számos elemében átalakult a rendszer, azonban a magyar társadalom részéről azóta is folyamatosan meglévő igény mutatkozik a képviselők által felvett juttatások igazságossá és átláthatóvá tétele iránt, ami a Fidesz céljai között szerepel - olvasható az előterjesztés indoklásában.

Ma a képviselők parlamenti tisztségeiktől függő tiszteletdíjat, valamint a fővárostól számított távolság alapján meghatározott választókerületi pótlékot, illetve budapesti lakhely hiányában lakhatási támogatást kapnak. A rendszer teljes átalakításának első lépéseként most azokat kívánják kizárni a lakhatási támogatásból, akik a fővárosban, vagy egyéni választókerületében, vagy abban a megyében, ahol területi listás mandátumot szereztek, lakástulajdonnal, illetve lakóházzal rendelkeznek.

Aki tehát e három feltétel valamelyikének megfelelő ingatlant birtokol, lakhatási támogatás címén egyetlen vasat sem kaphat. Bizonyára többen is vannak azonban olyan képviselők, akik nem a lakóhelyük szerinti, hanem más egyéni választókerületben vagy területi listán szereztek mandátumot, és nem a fővárosban van ingatlanuk.

Nekik akkor is jár a támogatás, ha a körzetüktől csupán néhány kilométernyire vagy a budapesti agglomerációban van lakástulajdonuk. Amennyiben például egy távoli megye listáján képviselővé választott politikusnak a fővárostól pár kilométernyire lenne családi háza, jól jár, ha az ingatlan Budapest közigazgatási határán belül fekszik, jövedelme egy részét elbukja.

A tervezet ugyanakkor nem rendelkezik az országos listáról mandátumhoz jutott képviselők támogatásáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.