Megvédenek a kezelési hibáktól

Bár a kórházi kártételek közé legtöbben csak a műhibákat sorolják, az egészségügyben akkor is sok veszély fenyegeti a betegeket, ha éppen nem gyógyítják őket.
Egy 2012-es ÁNTSZ-felmérés szerint Magyarországon évente mintegy 90 ezer ember kapott a kórházakban olyan fertőzést, amelyek mintegy fele alapos kézmosással elkerülhető lett volna. Mindez nemcsak a meghosszabbodott kezelési idő, illetve a kórokozók ellenálló képességének változása miatt probléma, hanem sokba is kerül, ráadásul rontja az adott intézmény hírnevét.

Az ellátási hibák növekedésében jelentős szerepet játszik a kórházak „elszegényedése" is – így például növekszik a kórházi fertőzések vagy az ügyeleti ellátás alatt bekövetkező károsodás miatt perlő betegek száma –, ám a bíróságot nem érdekli, hogy az intézmény miért nem végzett megfelelő kezelést. Az ellátási hibák mérséklésére az egészségügyi kormányzat az elmúlt két évben uniós forrásokból jó néhány kórházi ellátásra – például a betegelesések, a tűszúrásos balesetek, a gyógyszerelési hibák elkerülésére – úgynevezett egységes ellátási gyakorlatokat alakított ki. Ez a Betegellátók Akkreditációja a Biztonságos Betegellátásért (BELLA) program. A helyes gyakorlatok átvételére a kórházak önként jelentkezhetnek. Ez már csak azért is megfontolandó az intézmények számára, mert például a külföldi betegek kezelésére a biztosítók kifejezetten egységes szakmai standardok alapján gyógyító, akkreditált intézményeket keresnek.

A programot tíz egészségügyi intézményben – így a Heim Pál és a Bethesda Gyermekkórházban, a Jahn Ferenc Dél-Pesti és a Szent János Kórházban, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben, a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben, a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjében, valamint a II. kerületi Kapás utcai, a terézvárosi és egy XVI. kerületi szakrendelőben – próbálták ki, illetve pontosították a standardizáló folyamatokat. Külön eljárásrend készült a gyógyszerészi gondozásra. Lapunknak Belicza Éva, a projekt szakmai vezetője, egyetemi docens, az Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatóhelyettese elmondta: az elkészült rendszert 52 patikában is tesztelték, ezekben már hétfőtől egységes szakmai szabályok szerint kaphatnak a betegek segítséget gyógyszerhasználattal kapcsolatos problémáik megoldásához.

A kórházakban és egyéb egészségügyi intézményekben kicsit nehezebb lesz a betegeknek észlelniük ezt a programot. A rendszer ezekben az intézményekben akkor vizsgázik jól, ha nem történik semmi váratlan – nem cserélik fel egymással az operálandó végtagot, nem vesztik el a beteget a kórházi ágyról –, azaz hiba nélkül gyógyul a beteg. A kórházak akkreditációja jövő januárban indulhat el, addig is bárki jelentkezhet, csatlakozhat a programhoz.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.