Megvan az ülésrend az Országgyűlésben

A jelenlegiek mellett újként jön létre a fogyasztóvédelmi testület. Megállapodás született a frakciók parlamenti patkóban elfoglalt helyéről is.

Az új Országgyűlés a tervek szerint 19 bizottsággal, eggyel többel működik majd, mint a jelenlegi: az új testület a fogyasztóvédelmi bizottság lesz. Új nevet kap a környezetvédelmi bizottság, ez lesz a fenntartható fejlődés testülete. Az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság a lakhatás ügyét is feladatként kapja.

A törvényhozás május 14-re tervezett alakuló ülését előkészítő, sorrendben a harmadik, mindegy két órás pénteki egyeztetésen a Fidesz a jelenleg létező 18 testület mellé indítványozta a fenntartható fejlődés bizottságának megalakítását, de ettől az ellenzék kérésére elállt, majd - utóbbi indítványára - "átkeresztelték" a környezetvédelmi bizottságot a fenntartható fejlődés bizottságává, valamint megegyezés született egy, a fogyasztóvédelemmel foglalkozó új testület létrehozásáról.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt kezdeményezte, hogy a jövőben 19 állandó bizottsága legyen az Országgyűlésnek, hatnál - az ifjúsági,  szociális, családügyi és lakhatási; a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki; a foglalkoztatási és munkaügyi; a fenntartható fejlődés; a nemzetbiztonsági; a fogyasztóvédelmi bizottságokban - adjon elnököt az ellenzék, a kormánypártoknak 23, az ellenzék pedig 14 alelnöki helye legyen. Utóbbi számát később 16-ra emelte fel.

Az ellenzéki pártok nem tudtak megegyezni a Fidesz által felkínált hat bizottsági elnöki poszt és a kormány oldal által új indítványként előterjesztett 16 alelnöki hely egymás között felosztható arányáról.

Lázár János leszögezte: az alakuló ülésen dönteni kívánnak a Ház vezetéséről és a bizottsági struktúrától, reméli az ellenzéki pártok meg tudnak egyezni, ezt nem kívánják befolyásolni; mint mondta, a kereteket ajánlották fel.

A megbeszélésen az ellenzéki pártok megegyeztek a patkóban egymás mellett elfoglalt helyükről: a Fidesz-KDNP ül az elnöki pulpitus jobb oldalán kezdődő szektorokban, a frakciószövetséget az LMP követi a sorban, majd a Jobbik, és az MSZP. A Jobbik bejelentette, hogy a "legbaloldaliabb" szektort átengedi a szocialistáknak.

Molnár Oszkár, az egyetlen független képviselő az LMP mögött ül majd.

Lázár János bejelentette: a Fidesz azt kezdeményezi, hogy ha az alakuló ülés május 14-én, pénteken lesz, akkor az Országgyűlés legközelebb május 17-én, hétfőn üljön össze; azon a héten valószínűleg végig ülésezik a Ház.

A tervek szerint jövő kedden folytatódnak az egyeztetések.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.