'Tiszteletlen volt a beteggel' az elhunyt sakkmester egyik kezelőorvosa

Kölcsönös megegyezés alapján megválik a nagykanizsai kórház attól az orvostól, akit két hete függesztettek fel állásából a január elején elhunyt Bagonyai Attila halálával összefüggésben.

Szakmai hibát nem követtek el az orvosok, de egyikük tiszteletlen volt a beteggel - ezzel a megállapítással zárult az a belső vizsgálat, amit a nagykanizsai kórházban indítottak, miután az intézményben január elején elhunyt a H1N1 vírusfertőzés gyanújával kezelt Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester. A részben elmarasztalt orvos távozik a kórházból.

Mint arról már többször írtunk, az elismert nagykanizsai sakkozót decemberben kétszer is mentő vitte a Kanizsai Dorottya Kórház sürgősségi ügyeletére magas lázzal, ám mindkét alkalommal hazaküldték. Amikor harmadszorra került kórházba, már felvették a belgyógyászatra, ahol H1N1 vírusfertőzés gyanújával kezelték. Később állapota rosszabbra fordult, az intenzív osztályra került, ahol azonban háromhetes kezelés után elhunyt. A gyorsteszt nem igazolta szervezetében a H1N1 vírust, de a szerológiai vizsgálatnak még nincs eredménye. A férfi édesanyja tudósítónknak korábban azt mondta: talán elkerülhető lett volna a tragédia, ha már kezdetektől megfelelően ellátást kap a fia.

A történtek miatt - a kórház főigazgatójának kérésére - vizsgálatot indított az ÁNTSZ, valamint az intézmény öttagú szakértői bizottsága. Az ÁNTSZ múlt heti jelentése szerint a Bagonyai Attilát ellátó orvosok nem hibáztak. A tisztiorvosi szolgálat szakértője szerint „nem befolyásolta érdemben a kórlefolyást" az, hogy másodszorra is hazaküldték a sürgősségi osztályról a beteget. Hétfőre lezárult a kórházban indított belső vizsgálat is. A vizsgálóbizottság jelentése szerint is megfelelő volt a sakkozó ellátása, ám az egyik kezelőorvos viselkedése kifogásolható volt.

Székely István, a vizsgálóbizottság elnöke azt közölte: a sürgősségi osztály egyik orvosa tiszteletlen volt a beteggel és háziorvosával, „kioktató stílusban" fogalmazta meg észrevételeit az ambuláns lapon. Bátorfi József, a kórház főigazgatója érdeklődésünkre azt közölte: a történtek miatt az érintett - eddig részmunkaidőben foglalkoztatott, a vizsgálat kezdete óta felfüggesztett - orvos maga jelezte, hogy nem kíván a továbbiakban a sürgősségi osztályon dolgozni, s ezt tudomásul vették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.