Megvakulhat tőle – a parlagfűnél is veszélyesebb gyom a kaukázusi medvetalp

Magyarországon is megjelent a kaukázusi medvetalp. Ez egy gyomnövény, amely éget és megvakít. Németország felől terjed, ott már évi 10-15 ezer ilyen sérülést regisztrálnak.

Ma még azt hisszük, hogy Magyarországon a parlagfű a legártalmasabb allergén gyomnövény, pedig a trónját már többen ostromolják. A legesélyesebb a trónkövetelő a kaukázusi medvetalp, amely a bőrön súlyos égési sebeket okoz, ha pedig a szembe kerül, átmeneti vagy végleges vakságot okozhat. De versenyben van még a parlagi rézgyom, továbbá a mandulapalka is.

A Vásárhelyi Hírek portál a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetőjére, Hódi Lászlóra hivatkozik, amikor azt írja: a növény nedve fényérzékenyítő hatású, és súlyos égési sebeket, hónapokra hólyagos foltokat hagyhat a bőrön. Varasodás maradhat utána, szembe kerülve pedig átmeneti vagy végleges vakságot is okozhat. Németországban már évi 10-15 ezer ilyen égési sérülést regisztrálnak, és több mint 13 millió eurót költenek a mentesítésre.

A kaukázusi medvetalp a Tisza forrásvidékén honosodott meg először, és árvizes években terjednek nagy sebességgel a magjai. A növény több méter magasra megnő, és minden része mérgező.  Az erős napfény hatására még veszélyesebbé válhat.

A kaukázusi medvetalp dísznövényként került Európába a 19. században. Az utóbbi időben mindinkább elszabadult, vadon, ellenőrizhetetlenül terem. Megoldást csak az állandó kaszálás jelentene, vagy az, ha kiirtanák a 8-12 centiméter mélyen lévő gyökereit.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.