Megvakulhat, ha a Napba néz

Vakságot, súlyos szemkárosodást okozhat, ha valaki a holnapi napfogyatkozást szabad szemmel nézi.

A Nap közel kétharmadát takarja majd ki a Hold a péntek délelőtti napfogyatkozás közben. A ritka jelenség fél 10 után kezdődik, kiteljesedésére háromnegyed 11-ig kell várni. Az ország  különböző városaiban eltérő időpontokban várható ez a jelenség.

Az ÁNTSZ, az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézetre hivatkozva arra figyelmeztet, hogy veszélyes, sőt akár súlyos szemkárosodást, akár vakságot is okozhat, ha valaki a Napot szabad szemmel nézi. Mint írják: nem nyújt megfelelő védelmet a napszemüveg, a filmszalag, a fényképészeti szűrő, a polárszűrő, a kompaktlemez (CD) és a kormozott üveg sem. Ugyancsak kockázatos távcsövön, látcsövön vagy a fényképezőgép keresőjén át figyelni a jelenséget. Fontos, hogy a gyermekekre is vigyázzanak a szülők, ne hagyják őket felügyelet nélkül, ha a részleges napfogyatkozást velük együtt figyelik.

A napfogyatkozás megfigyelésének legbiztonságosabb módja a Nap kivetített képének közvetett nézése. Ez legegyszerűbben a camera obscura elvén alapuló kivetítéssel érhető el. Ekkor egy kartonlapba kisméretű lyukat kell fúrni (például gombostűvel átlyukasztjuk) és a Nap képét ezen át kell egy fehér papírlapra vetíteni. A módszerrel egyszerre többen is, veszélytelenül megfigyelhetik a jelenséget, ezért különösen ajánlják azoknak, akik gyermekeknek kívánják a jelenséget bemutatni.


Azokat a kisgyermekeket, akik nem képesek még felmérni a Napba nézés veszélyeit, a jelenség ideje alatt lehetőleg tartsuk olyan fedett helyen, ahol nincs lehetőségük védtelen szemmel a Napba nézni.

A Nap közvetlenül csak speciálisan erre a célra készült szűrőszemüvegekkel nézhető. A szakemberek szerint, ha valaki nem biztos abban, hogy a szűrőszemüveg megfelelő védelmet nyújt, vagy bármilyen kétsége van annak biztonságosságáról - ne használja azt!
A megfelelő szűrőn keresztül a napnak elég halványan, az égnek pedig teljesen feketének kell látszania, ha nem így lenne, akkor ne használja azt.
Optikai eszközökkel (pl. távcső, látcső, fényképezőgép) soha ne nézze a Napot, akkor sem, ha visel szűrőszemüveget.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.