Megúszta a sztrájkot a MÁV

Igen hosszú tárgyalássorozat után sikerült a szakszervezeteknek – amelyek végül már sztrájkkal fenyegettek – megállapodniuk a MÁV-val az idei béremelés mértékéről. Három százalékot – és némi egyéb juttatást – tudtak kiharcolni.
Felszállt a füst a MÁV-nál: megegyezés született a cégnél az idei béremelésekről – közölte Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke. A 350 ezer forint alatti keresettel rendelkező munkavállalók esetében a fizetések egységes három százalékkal nőnek az idén. Emellett az összes dolgozóra kiterjedően fél százalékkal emelik az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást, és – a vállalat bérmegtakarításainak függvényében – egyszeri kifizetésre is ígéretet kaptak a dolgozók, amit decemberben kaphatnak meg. Ez tavaly körülbelül kétheti bér volt, és az idén is erre számítanak.

Meleg János hangsúlyozta: a legrosszabbul kereső dolgozók járnak legjobban. Aki ugyanis eddig a minimálbért, illetve a garantált bérminimumot kapta, az januártól már öt százalékkal többet keres, és ehhez kap még három százalékot. Így – az szja egy százalékos csökkenését is figyelembe véve – ebben a körben a fizetésemelés mértéke tíz százalékhoz közelít.

Eredményként értékelik azt is, hogy a kollektív szerződés bizonyos pontjainak módosításában is sikerült megegyezni – tájékoztatott az elnök. Így például nő az elővárosi közlekedésben bérpótlékra jogosultak köre, ami az érintett vasutasoknak tíz százalékot jelent

Az egyeztetések azonban még nem zárultak le. Meleg János elmondta: tárgyalnak egy hároméves középtávú megállapodásról, amelynek része egyebek mellett a vasutas életpályamodell, s az is, hogy – a megszűnt a korkedvezményes nyugdíj helyett – megoldást találjanak az eredeti munkakörük betöltésére egészségi okokból alkalmatlanná vált dolgozók továbbfoglalkoztatására.

A vasúttársaságnál működő szakszervezetek korábban kilátásba helyezték, ha nincs megegyezés, március elején sztrájkba lépnek a MÁV dolgozói, Az érdekképviseletek közös sztrájkbizottságot hoztak létre, és tárgyalást kezdeményeztek a még elégséges szolgáltatás mértékéről.

Időközben két ajánlatot is kaptak a cégtől, s bár az elsőt az érdekképviseletek elfogadhatónak találták, a társaság néhány nap múlva visszakozott, és egy rosszabb javaslatot tett. Arra válaszul jelentették be a sztrájkot, és attól kezdve alig több mint tíz nap alatt sikerült nagyjából mindenben megegyezésre jutni. A munkabeszüntetés így okafogyottá vált

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.