Megunta a kormányzati időhúzást a Transparency

"A Fidesz és a KDNP képviselői vagy nem adtak visszajelzést részvételükről, vagy közvetlenül a megbeszélt időpont előtt lemondták a részvételt."

Mivel május eleje óta nem sikerült a parlamenti pártok képviselőit egy asztalhoz leültetni és a további próbálkozások a kormánykoalíció pártjainak hozzáállása miatt esélytelennek tűnnek, ezért a korrupcióellenes szervezet lemond arról, hogy segítségével jussanak a pártok egyezségre - közölte pénteken a Transparency International nemzetközi korrupció-ellenes civil szervezet hazai tagozata.

Idén április 4-én valamennyi parlamenti párt közös politikai nyilatkozatot fogadott el a párt- és kampányfinanszírozás alapelveiről, és annak aláírásakor két dolgot vállaltak a nyilvánosság előtt: még májusban folytatják az egyeztetést a részletekről, és a tavaszi parlamenti ülésszak végéig benyújtanak egy törvényjavaslatot a parlamentnek, amely biztosítja az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot a párt- és kampányfinanszírozásban.

A TI Magyarország közlése szerint az utóbbi három hétben három olyan időpontban kísérelték meg az egyeztetés folytatását, melyet előzőleg a kormánypártok javasoltak, és amelyhez az összes többi párt alkalmazkodott. A Fidesz és a KDNP képviselői vagy nem adtak visszajelzést részvételükről, vagy közvetlenül a megbeszélt időpont előtt lemondták a részvételt.

A TI márciusban bemutatott, a magyarországi korrupciós helyzetet átfogóan vizsgáló tanulmányának legfontosabb következtetése az volt, hogy magánérdekek fogságába került az állam. A pártfinanszírozás az egyik olyan terület, amely a legriasztóbb korrupciós kockázatoknak van kitéve. Az illegális párt- és kampányfinanszírozásban rejlő korrupció problémája nem új jelenség a magyar közéletben, de annak rendezéséhez 2010-ig esély sem volt a kétharmados konszenzus megteremtésére. Idén tavasszal azért javasolta a TI a pártfinanszírozásról szóló kerekasztal összehívását, mert a szavak szintjén valamennyi párt részéről szándék mutatkozott a közös megoldás keresésére.

Önmagáért beszél az a tény - folytatódik a TI közleménye - , hogy a Fidesz és a KDNP több mint 260 országgyűlési képviselőjének nem sikerült megoldania azt, hogy az elmúlt hónapban az általuk megjelölt időpontokban jelen legyenek, és részt vegyenek az egyeztetésen. A Transparency International Magyarország legnagyobb sajnálatára belátja, hogy a kormánypártok vagy nem kívánják ezt a kérdést konszenzusos módon rendezni, vagy pedig egyáltalán nem tartják problémának a pártok törvénytelen és átláthatatlan finanszírozási gyakorlatát. A TI ezért lemond arról, hogy ebben az ügyben közvetítő szerepet vállaljon a pártok között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.