Megújul a wekerlei könyvtár

Húszmillió forint európai uniós pénzt nyert Kispest a wekerlei gyermekház és könyvtár modernizálására.

Hosszú idő után megújulhat a Wekerlei Gyermekház és Családi Könyvtár, miután a XIX. kerület mintegy húszmillió forintot nyert európai uniós pályázaton. Az abban vállaltak megvalósításában részt vesz a Kós Károly Általános Iskola, a fővárosi önkormányzat Hungária Átmeneti Gyermekotthona és Általános Iskolája és a Wekerlei Társaskör Egyesület is.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a pályázati pénzből integrált könyvtári rendszer bevezetését tervezik, elektronikus adatbázist hoznak létre a könyvállományról és megvalósulhat a vonalkódos kölcsönzés is. Saját kétnyelvű honlapot és gyermekszekciót alakítanak ki, illetve a helyi épített örökséget leíró helytörténeti bibliográfiát hoznak létre. Tervezik a központi könyvtári adatbázisban való megjelenést, az interneten elérhető katalógusrendszer elkészítését könyvelőjegyzéssel, hosszabbítási lehetőséggel.

Tíz, az olvasáskultúrát népszerűsítő kampányrendezvényt szerveznek majd, hangsúlyt fektetve a fenntartható fejlődés elvére, és nem a megszokott, úgynevezett non-formális tanulási helyzetek megteremtésére. Tíz rendhagyó órát, bábszínházi bemutatókat, kézműves foglalkozásokat, író-olvasó találkozókat szerveznek majd és két könyvtáros továbbképzését is megoldják a pénzből.

Eszközöket is vásárolnak majd, például könyvtári szoftvert és számítógépeket, olvasói székeket, számítógép-asztalokat, gyermekbútorokat, kölcsönzői pultot, valamint polcrendszert. Az olvasók részére ingyenes internethasználatot biztosítanak.

Azt is vállalták, hogy újrahasznosított alapanyagok használnak, főleg, a helyi szolgáltatókat veszik igénybe, bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést és megvalósítják a Tégy egy könyvet – Végy egy könyvet nevű akciót. A programokba a helyi embereket, a családokat, az óvodás és iskolás gyerekeket szeretnék bevonni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.