Megújul a Bem és a Várkert rakpart

A tavalyi ideiglenes rendezés után ma megkezdődött a Bem és Várkert rakparti sétány végleges helyreállítása, mely a budai főgyűjtő kivitelezeése miatt vált szükségessé.

A budai főgyűjtőcsatorna építéséhez kapcsolódva tavaly a főváros helyreállította a 19-es és 41-es villamosok pályáját a Döbrentei tér és a Batthyány tér között. A kivitelezés miatt nem csupán a sínek közvetlen környezete, de a Duna felé eső gyalogosjárda és kerékpárút is munkaterületté vált. A rakparti sétány tavalyi, ideiglenes rendezése után a következő hetekben megtörténik az eredeti állapot helyreállítása – tájékoztatta lapunkat a főgyűjtő kommunikációjáért felelős cég, a Café PR Kft.

Emlékeztetnek arra, hogy a tavalyi villamospálya-helyreállítással – a csendesebb közlekedés érdekében - az új sínek rugalmas ágyazatot kaptak, a peronok szintjét pedig megemelték, hogy a kerekes kocsival közlekedők számára is könnyebb legyen az utazás. A sínek mentén a felsővezeték-tartó oszlopokat és a közvilágítás oszlopait is lecserélték.

A kivitelezőnek a szerződésében és engedélyeiben foglaltak szerint az eredeti rakparti állapotokat idén július 31-ig kell helyreállítania. Ennek megfelelően június közepe óta folyamatosan bontják a Bem és Várkert rakpart menti sétány ideiglenes, töredezett burkolatát és teljes szélességében végleges, egységes aszfaltréteggel látják el. A kerékpárutat a korábban alkalmazott megoldással, felfestéssel választják el a gyalogosok számára fenntartott területtől.

Ma pedig kezdetét vette a korábban megrongálódott zöldterületek helyreállítása, füvesítése. A tavalyi csatornafektetés során megsérült fákat a következő hetekben kivágják, és ősszel, az ültetésre alkalmas hónapokban pótolják majd. A kivitelező által felkért parképítési és zöldfelület-fenntartási független igazságügyi szakértő véleménye alapján az összes, körülbelül 300 fából 23-at kell ilyen okból kicserélni. A szakértő további 17 fáról megállapította, hogy az építkezéstől függetlenül elöregedett, balesetveszélyes. Ezeket a fővárosi zöldterületek fenntartását ellátó cég, a Főkert Zrt. cseréli majd ki, a járda és kerékpárút jelenlegi helyreállításától függetlenül.

A Főkert a sétányon található padokat állapotuk miatt leselejtezte, és még a tavalyi munkálatok előtt elszállította. Az I. kerület által felajánlott felújított utcabútorokat a csatorna-beruházás fővállalkozója júliusban helyezi ki a területre. A Bem és a Várkert rakparti sétány helyreállítása az eredetileg is tervezett határidőre, július 31-ére megtörténik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.