Elátkozott debreceni villamosok

Átok sújtja az új villamosokat vásárolni akaró Debrecent, mert a közberszerzésen vesztes cégek újra jogorvoslati kérelemmel fordultak a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. Az ügyről a debreceni városháza egyik főosztályvezetője korábban azt mondta: "el vagyunk keseredve, mert úgy néz ki, mintha a hivatalban hülyék dolgoznának, akik nem képesek összeállítani egy ajánlatot, holott erről szó sincs".

Debrecenben a napokban hozták nyilvánosságra, hogy eredményesen zárult a városi villamoshálózat fejlesztésére immár hatodik alkalommal kiírt, tizennyolc darab villamos beszerzését célzó nyílt közbeszerzési eljárás. A járműbeszerzési tender pályázati beadási határideje 2011. június 6-án járt le, a pályázati dokumentációt tíz érdeklődő vásárolta meg, s közülük hatan nyújtottak be ajánlatot. A nyertes ajánlattevő a spanyol Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S. A. (CAF) lett. Pályázatukban a járműflotta ára csaknem 38 millió eruró. Az eredményt azonban ismét megtámadták: két vesztes pályázó, a Ganz-Skoda Zrt. és a Solaris Bus és Coach S.A. augusztus 4-én nyújtott be jogorvoslati kérelmet a közbeszerzési döntőbizottsághoz. Ez újabb csúszást jelenthet a projekt megvalósításában, hiszen az eredményes eljárást követő szerződéskötés tervezett ideje 2011. augusztus 16. volt. A jogorvoslati kérelem miatt ez a határidó szeptember hónap végére tolódhat.

Ezzel kapcsolatban Szűcs László, a debreceni polgármesteri hivatal közbeszerzési osztályvezetője megkeresésünkre azt mondta: a jogorvoslati kérelem benyújtása nem jelenti azt, hogy a jogorvoslati eljárás automatikusan megindul. A Közbeszerzési Döntőbizottsághoz benyújtott kérelmekről tegnap szereztek tudomást, a Közbeszerzési Tanácstól egyelőre nem kaptak értesítést arról, hogy a kifogások miatt eljárást indítanak-e.

A debreceni villamosbeszerzési ügy kezd egyre kínosabbá válni az önkormányzat számára, hiszen tavaly a Közbeszerzési Döntőbizottság kétmillió forintos bírságot és 900 ezer forint igazgatási szolgáltatási díjat szabott ki Debrecen önkormányzatára és a város közlekedési vállalatára, mert az új villamosok beszerzésére kiírt, egyik előző ajánlatukban megsértették a közbeszerzési törvényt.

S hogy miért kellett a villamosok beszerzésére már a hatodik ajánlatot kiírni?

Az első kiírást az önkormányzat vonta vissza, a második és harmadik tender eredménytelen lett, míg a negyedik és az ötödik kiírást a döntőbizottság semmisítette meg műszaki tartalmi okok miatt. Az utóbbi esetben az volt a döntőbizottság kifogása, hogy az ajánlatkérők a kiírásban nem megfelelően határozták meg a járművek alacsony padlózatával kapcsolatos paramétereket. A történtek miatt elképzelhető, hogy az eredetileg 2012-re tervezett villamosberuházás befejezése hónapokat csúszik. Az üggyel kapcsolatban egy tavaly decemberi sajtótájákoztatón Varga László, a debreceni önkormányzat főosztályvezetője úgy fogalmazott: „El vagyunk keseredve, mert úgy néz ki, mintha a hivatalban hülyék dolgoznának, akik nem képesek összeállítani egy ajánlatot, holott erről szó sincs, a munkatársaink szerintem igenis jó munkát végeztek.”

Miért kellett a villamosok beszerzésére már a hatodik ajánlatot kiírni?
Debrecen, villamos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.