Megtalálták a Fidesz 2010-es kormányprogramját

Megtalálták a Fidesz 2010-es – a választásokig szigorúan titkos – kormányprogramját – olvasható az Együtt 2014 Facebook-oldalán. Ez nem az eredeti, de akár az is lehetne, mert a minimálbér csökkenését vagy a tandíj bevezetését akkoriban senki nem ígérte. Mára mindkettő valósággá vált.

Az Együtt 2014 a Facebook-oldalán jelentette be: megtalálták a Fidesz 2010-es – a választásokig szigorúan tikos – kormányprogramját. Nem a valódit persze, mert azt az interneten bárki fellelheti. Most egy ironikus, az Orbán-rezsim rossz kormányzását leleplező posztról van szó.

A választói mozgalom szerint úgy tűnik, hogy érzékeny pontra tapintottak rá: a bejegyzést alig 24 óra alatt több ezren olvasták, ezernél többen lájkolták és osztották meg, illetve a kétszázat is meghaladja azok száma, akik véleményt nyilvánítottak róla.

„Főnök, a Szájer alkotmányt ír az iPadjén, kérte vissza a gépét, ezért csak gyorsan tudtam összeírni, miben maradtunk, de a lényeg benne van” – olvasható kézírással a „kormányprogramon”. Amelyből kiderül egyebek mellett, hogy befagyasztják a minimálbért, 13 ezer forinttal csökkentik a közmunkások bérét, s államosítják a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket.

Emellett röghöz kötik a hallgatókat, és bevezetik a tandíjat is. „Társadalmi mobilizáció… a tököm! Dinasztiák kellenek” – kommentálja ezt a lépést a „dokumentumon” ugyancsak kézírással a bejegyzés ismeretlen szerzője.

S ha ez még nem elég, a „kormányprogramból” kiderül, hogy 1500 milliárddal csökkentik a Magyarország számára felhasználható uniós források összegét, hiszen „Brüsszel nekünk nem diktál, mi, főnök?”. A kiskeresetűeknek viszont több jövedelemadót kell fizetnie, miközben nyugdíjba kényszerítik a 62 év feletti bírákat és közalkalmazottakat.

A fiktív program része, hogy korlátozzák az Alkotmánybíróság hatásköreit – „Kuss legyen!”, kommentálja ezt a lépést a blogbejegyzés szerzője –, a devizahitelesek számára gyengítik a forintot, s kegyelmet adnak az azeri baltás gyilkosnak. A 13 plusz 1. pont pedig arról szól, hogy „létrehozunk valami álcivil szervezetet, amivel ezt az egészet ráfogjuk másra”. És ki „vezessen egy békemenetet, ha nem a Bayer Zsolti”.

Mindez persze csak buta vicc, hiszen a Fidesz kormányprogramjában szó sem volt efféle ostobaságokról. A valósággal való minden egybeesés tehát csak a véletlen műve lehet – olvashatnánk az előszóban, ha a blog szerzője egy fikciós regényt jegyezne. De ezúttal másról van szó: valaki olyan fiktív kormányprogramot készített, amelynek eredeti pontjait a később valósággá vált történésekkel helyettesítette. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.