Megszűnik a Macika, átszervezik a Gandhi Közalapítványt

Megszűnik a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (Macika) és a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány, feladataikat az újonnan létrehozott Wekerle Sándor Alapkezelő veszi át, a Gandhi Közalapítványt pedig átszervezik.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Macika azért szűnik meg, mert kizárólag költségvetési forrásból működött, ezért a közalapítványi forma nem indokolt. A közalapítvány fő feladatát, a romaösztöndíj-program működtetését a Wekerle Sándor Alapkezelő veszi át.

A Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány szintén megszűnik, de feladatait a KIM közlése szerint átveszi a Wekerle Sándor Alapkezelő. A legfontosabb feladat egy hatékony pályázati rendszer működtetése, amely a kormányprogramnak megfelelően biztosítja a hazai költségvetési források felhasználását. A közalapítvány által eddig kezelt pályázatok 2011-ben is elérhetők.

Átalakul a Gandhi Közalapítvány - illetve az általa működtetett pécsi Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégium. Az alapítvány 2004 óta súlyos működési zavarokkal küzd, és immár két éve határozatképtelen. A kormány ezért úgy döntött, hogy megkeresi azt a szervezeti formát, amely a nemzeti értéket képviselő gimnázium működését biztosítani tudja - olvasható a KIM közleményében.

Harmincöt, már megszüntetett alapítvány feladatait nonprofit gazdasági társaságok és központi költségvetési szervek veszik át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.