Megszűnik a hallgatói szerződés?

A kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a diákok tanulmányaik finanszírozásáért cserébe bizonyos ideig itthon dolgozzanak, de komoly engedményeket tesz – írja az Index.

A kormány és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) között zajló tárgyalásokon az körvonalazódik, hogy bár a korlátozások megmaradnak, de megszűnik maga a hallgatói szerződés - írja az Index.hu.

A lap szerint a kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz az alapelvhez, hogy a diákok tanulmányaik finanszírozásáért cserébe bizonyos ideig itthon dolgozzanak, de láthatóan komoly engedményeket tesz. Olyan szabályozást szeretnének kialakítani, ami szükségtelenné tenné egy kontraktus aláírását az állammal. Az egyetemek hallgatói nyilvántartási rendszerein keresztül (Neptunk, ETR) lenne követhető, kire vonatkoznak majd a magyarországi munkavállalásra szóló kötelezettségek.

Mindezt számos kedvezménnyel egészítenék ki. A mostani feltételek szerint a hallgatói szerződést aláíró diáknak például azt is vállalnia kell, hogy a képzési idő másfélszeresén belül (ez szaktól függően 4,5-9 év) megszerzi diplomáját. Ha ezt nem teljesíti, akkor az állami támogatás felét kell visszafizetnie. Információink szerint a tárgyalásokon legutóbb fölmerült, hogy akik a második félév végéig otthagyják az egyetemet, azoknak még ne kelljen megfizetni tanulmányaik költségét.

Az Indexnek Körösparti Péter, a HÖOK elnökhelyettese azt mondta: "Mindig vannak olyan hallgatók, akik az egyetemen jönnek rá, hogy nem nekik való a választott szak. Nekik adnánk meg azt a lehetőséget, hogy a költségek megtérítése nélkül léphetnek ki".

A visszafizetésben is lennének kedvezmények. A mostani szabályok szerint ha valaki a megszabott időn túl is külföldön dolgozik, annak alapesetben egy összegben kellene visszafizetnie a képzési költséget. Erre most 5 millió forint alatt 10 évre szóló, ötmillió felett 15 évre szóló részletfizetést engedélyeznének. Az állami támogatást a jegybanki alapkamatot három százalékponttal meghaladó kamattal kellene visszatéríteni. Most maga a humántárca javasolta, hogy alapesetben 15 éves legyen a visszafizetés futamideje. A költségekre pedig kamatot nem számolnának fel, csak az éves infláció mértékével indexálnák a tőkerészt.

A tárgyalások várhatóan április második felében zárulhatnak le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.