Megszólalt a luxemburgi külügyminiszter: A kormány nevében beszélek

Visszautasította a hvg.hu-nak adott interjújában Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter, Szijjártó Péter állítását, miszerint csak a magánvéleményeként bírálta igen élesen a médiatörvényt és az Orbán-kormányt

A hvg.hu tudósítója, Zentai Péter telefonos interjút készített Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszterrel, miniszterelnök-helyettessel, aki a múlt héten elsőként és rendkívül élesen bírálta a magyar médiatörvényt. Erre reagált úgy Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője, hogy Orbán Viktor telefonon beszélt a luxemburgi miniszterelnökkel, aki biztosította arról, hogy helyettese nem a kormány álláspontját tolmácsolta. Szijjártó Péter szükségesnek tartotta hozzátenni, hogy Jean Asselborn az ottani szocialista munkáspárt tagja.

Jean Asselborn az interjúban azzal magyarázza megszólalását, hogy az EU nemcsak a gazdasági integráción és a közös törvényeken, hanem mindenekelőtt a közös demokratikus értékeken alapul. „Így számos indoka lehet annak, ha egy külföldi ország képviselője felemeli a szavát, ha egy másik országban veszélybe kerülnek a demokráciát és az egyetemes emberi jogokat érintő közös elvi alapok”, mondja, hozzátéve: ez következett be Magyarországon a médiatörvény jóváhagyásával. „Egyetlen másik tagállamban sem fordul elő, hogy a teljes médiaszektort egyazon állami hatóság felügyelete alá helyezzék, mely hatóság kormány által kijelölt tagjai egyazon párthoz tartoznak”, szögezi le.

Jean Asselborn Zentai Péternek arra a felvetésére, hogy Szijjártó Péter szerint ez csak az ő magánvéleménye, azt mondja – idézzük –, hogy „külügyminiszterként, miniszterelnök-helyettesként a luxemburgi kormány nevében beszélek. Biztosíthatom önt: az emberi jogok és a demokratikus jogok védelme kapcsán a miniszterelnöknek nincs az enyémtől eltérő véleménye...” Arra, hogy szó van-e valamiféle magyarországot fenyegető szankcióról, Asselborn így válaszol: „Nem tudok róla. Léteznek eljárások, amelyeket tiszteletben kell tartani, ezenkívül csak bele kell nézni az uniós alapszerződésbe és abból kiderül, hogy mi forog kockán. Azt azonban mindenkinek tudnia kell, hogy január elején Orbán miniszterelnök prezentálja az Európai Parlamentben a magyar elnökség prioritásait. Meggyőződésem, hogy az európai parlamenti kontroll működni fog”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.