Megszólalt a nő, aki meghekkelte a boltzáras népszavazást

A vasárnapi zárva tartással kapcsolatban népszavazást kezdeményező magánszemély azt szeretné, ha azok is megszólalnának, akik támogatják a törvényt. Az MSZP érdekes módon megint lemaradt, az ellenzéki párt most négy hónapig újra várni kényszerül.

Bohózathoz hasonlítható, ami az üzletek vasárnapi zárva tartása kapcsán kilátásba helyezett népszavazási kísérletekkel történik: az MSZP aktivistái hiába jelentek meg ugyanis kedd reggel fél hatkor a Nemzeti Választási Irodánál, mert amint megnyílt a lehetőség e tárgyban az újabb kérdés benyújtására, valaki beelőzött. Miként az korábban többeknek is sikerült, akiknek vélhetően egyetlen célja a referendum meghekkelése volt. 

Simonné Gercsényi Gabriella az MTI-nek kedden úgy nyilatkozott, azt szeretné, hogy azok is megszólalnának egy népszavazáson, akik támogatják a törvényt, mert tudja, hogy ők sokan vannak. Ezért kezdeményezett pozitív kérdést, mert az mindenkit mozgósít, támogatókat és ellenzőket egyaránt - tette hozzá. 

A Kúria kedden a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatait helybenhagyva elutasította azokat a felülvizsgálati kérelmeket, amelyeket a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó népszavazási aláírásgyűjtő ívek hitelesítése érdekében nyújtottak be. Ezután nyílt meg a lehetőség új kezdeményezések benyújtására a témában, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása szerint kedden már ketten is nyújtottak be népszavazási kérdést a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban. Az NVI nyilvántartása szerint az elsőként érkezett kérdés Simonné Gercsényi Gabriella magánszemélyé, a második Harangozó Tamásé, az MSZP frakcióvezető-helyetteséé.

Harangozó népszavazási kezdeményezését ezért az NVB vélhetően el fogja utasítani, Simonné Gercsényi Gabriella viszont – ha a kérdését a választási bizottság átengedi, amire elég nagy esély van – magában aligha áll neki az aláírásgyűjtésnek. Annyit ért el, hogy az MSZP kérdését négy hónapig megint ne lehessen elbírálni.

A magánszemély kérdése úgy hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?”, a szocialista politikusé pedig úgy, hogy ”Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”

Az NVI internetes tájékoztató oldalának adataiból az derül ki, az NVI elnöke várhatóan szerdán vagy csütörtökön dönt arról, hogy a kérdések megfelelnek-e a formai előírásoknak és az NVB elé terjeszthetőek-e. Az NVB az elsőként benyújtott kérdést fogja elbírálni, a testületnek 30 napja van a kérdés hitelesítésére.

Simonné Gercsényi Gabriella azt mondta: „A sorrendet illetően egyszerűen szerencsém volt”.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.