Megszavazzza-e a parlament a belépési díjat a szociális otthonokba?

A parlamentnek kedden benyújtott, a szociális ellátásról szóló törvény módosítását célzó javaslatba került bele, hogy a bentlakó szociális intézmények a jövőben belépései hozzájárulást kérhetnek. A díj legfeljebb nyolcmillió forint lehet.

Az említett intézményekben – – írja a vs.hu – meg lehetne határozni azoknak a férőhelyeknek a számát, amelyek után belépési hozzájárulás szedhető, azaz akár minden helyért fizetni kell majd a jövőben. A javaslatban kivételként szerepelnek az egyházi és a nem állami (vagyis magán) fenntartású intézmények, ahol a helyeknek csak legfeljebb 50 százaléka lehet fizetős. Továbbra sem kellene fizetniük azoknak, akik már ilyen otthonokban élnek, illetve ha valaki felé az intézménynek ellátási kötelezettsége van, de ő nem tudja kifizetni a hozzájárulást. Ez garantálná, hogy akinek joga van idősotthoni gondozásra, de nincs pénze belépési díjat fizetni, mégse maradjon ellátás nélkül.

Valamekkora garanciát jelent az is, hogy ha egy otthon a belépéstől számított három éven belül megszűnik, a befizetett pénz arányosan visszajár. Kérdés persze, hogy a harmadik év után honnan tudja majd előteremteni valaki még egyszer, egy másik otthonba való felvételhez a szükséges milliókat.Az otthonokba bekerülni akkor lehet, tehát az ellátás akkor jár, ha valaki napi 4 óránál hosszabb ápolást igényel, egyben a szociális helyzettől is függ. Az állami fenntartású intézményeknél viszonylag hosszú, három hónaptól másfél évig tartó várakozási időre kell számítani, míg a magán otthonokban általában nem kell várni. Az otthonokban napi vagy havi térítési díjat kell fizetni.

A magánotthonok egy része nem, vagy nem csak szociális ellátást nyújt, ezekben most is kell fizetni a bekerülésért, az összeg háromtól 20 millió forintig is terjedhet

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.