Megszavazta a Ház a Simon-milliók kivizsgálását

Kormánypárti, jobbikos és LMP-s képviselők támogató szavazatával elfogadta a Parlament azt a határozati javaslatot, amely felkérte az Országgyűlés mentelmi és összeférhetetlenségi bizottságát, hogy vizsgálja ki Simon Gábor volt szocialista képviselő eltitkolt vagyonának hátterét.

A voksoláson a szocialisták nem nyomtak gombot, a Demokratikus Koalícióban politizáló Vitányi Iván és Szűcs Erika pedig – utóbbi államtitkára volt korábban Simon – a nem gombot nyomták meg.

A Rubovszky György kereszténydemokrata képviselő (bizottság elnök) által jegyzett határozati javaslat szerint a testületnek azokra a kérdésekre kell választ találnia, hogy Simon Gábor eltitkolt százmilliói származhattak-e legális, bevallott jövedelemből, illetve, hogy az eltitkolt százmilliók összefüggésben állhatnak-e Simon Gábor országgyűlési képviselői, illetve MSZP elnökhelyettesi tisztségével. Ez utóbbival kapcsolatban a javaslat vitájában a Jobbik azt szorgalmazta, hogy ne csak az országgyűlési, de az önkormányzati képviselői munkáját is vizsgálják meg, hiszen a sajtóban felmerült, hogy az eltitkolt negyedmilliárdnak köze lehet a XVIII. kerületi önkormányzat korábbi kötvénykibocsátásához. Igaz, ezt korábban mind az érintett, mind az MSZP kategorikusan cáfolta. 

A határozati javaslat értelmében az Országgyűlés felhívja az állami szerveket, hogy a bizottság által kért adatokat és dokumentumokat haladéktalanul bocsássa a testület rendelkezésére. A dokumentumban szerepel az is, hogy a testület Simon Gábor összeférhetetlenségének kimondására tesz javaslatot. De, felhívják arra is a figyelmet, hogy amennyiben ennek kimondása előtt a politikus lemond a mandátumáról (ahogyan ez megtörtént), úgy mentesül az alól is, hogy az összeférhetetlenség miatt visszafizesse eddig felvett képviselői jövedelmét.

„Amennyiben a képviselői mandátumról való lemondás bekövetkezik, az Országgyűlés felkéri a bizottságot, hogy vizsgálja meg, hogy milyen lehetőség van arra, hogy az Országgyűlés a Simon Gábor részére az összeférhetetlenség időszaka alatt kifizetett javadalmazást jogi úton visszakövetelje” - olvasható szintén az elfogadott javaslatban. A döntés értelmében a mentelmi bizottságnak március végéig kell tájékoztató jelentést letennie az asztalra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.