Megszállási emlékmű: tiltakozó fórum LMP nélkül

Bár az LMP ellenzi a sasos-arkangyalos megszállási emlékművet, Szél Bernadett társelnök nem megy el arra a politikai fórumra, amit a Szabadság téri tiltakozók szerveznek. Attól tart, a rendezvény kampányeseménnyé válik.

Ebben lehet valami: a szervezők szándékosan az EP-választás előtti napra hirdették meg a fórumot, ahova a demokratikus ellenzéki pártok vezetőit hívták meg.

A Szabadság teret előzőleg lefoglalta az V. kerületi önkormányzat, szombat délelőtt ezért az MTA előtt tartják meg a rendezvényt. Bokros Lajos (MoMa) és Gyurcsány Ferenc (DK) már jelezte részvételét. Először Fodor Gábor is igent mondott, aztán úgy látta jónak, ha a tüntetések egyik szervezője, Popper Gábor ügyvivő képviseli a liberális pártot. Mesterházy Attila MSZP-s pártelnököt Horváth Csaba fogja helyettesíteni. Az Együtt-PM szövetség két pártja külön meghívót kapott. Bajnai Gordon (Együtt) eddig nem jelzett vissza, Szabó Tímea, a PM társelnöke viszont ott lesz.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke visszautasította a felkérést. A szervezőknek írt e-mailjében hangsúlyozta, hogy a Szabadság téri emlékművet „arcátlan történelemhamisításnak, politikai provokációnak" tartják a Fidesz és a kormány részéről, amely miatt „joggal érezheti sértve magát honfitársaink jelentős része".

Pártja egyetért azokkal a civilekkel, akik szeretnék elérni, hogy ne épüljön meg az emlékmű. Az LMP politikusai ezt korábban már számos alkalommal kifejtették – állapította meg. (Szél Bernadett nem tért ki rá, hogy ezen túlmenően Schiffer András, az LMP másik vezetője az ATV-ben túlméretezett hisztinek nevezte az emlékmű elleni tiltakozást. Nyilatkozata után Schiffer nem csupán bírálatokat kapott: némelyek minősíthetetlen jelzőkkel illették.)

Kedden, ugyanazon a napon, amikor Szél Bernadett lemondta a részvételt, Meszerics Tamás, az LMP EP-listájának vezetője az ATV-ben kijelentette: mi minden vitán részt veszünk, ahova meghívnak minket, függetlenül a jelenlévők számától és kilététől. Meszerics kérdésünkre közölte, hogy nem lát ellentmondást. Ő ugyanis vitáról beszélt, Szél Bernadett ellenben egy fórumon való részvételt utasított vissza. A kettő között van különbség – mondta.

A Szabadság téren máskülönben szerda kora este is megtartották az élőláncos tiltakozó demonstrációt. Kisebb dulakodás is volt. A tüntetők „Itt Fidesz-diktatúra épül!" feliratú narancssárga papírzászlókat akartak kitűzni a kordonra, a rendőrök ezt nem engedték.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.