Ez nem a Fidelitas: megszakadtak a tárgyalások a hallgatókkal

Ahogy azt várni lehetett, eredménytelenül zárult a kormány és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) egyeztetése a felsőoktatási reformról. Valójában nem is igazán lehetett sejteni, hogy a kormány miről is akar egyeztetni, hiszen ahhoz képest, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a múlt szombaton bejelentette, hogy nem lesznek se keretszámok, se tandíj, az Országgyűlés hétfő este már el is fogadta az erről szóló törvényt.

Vagyis: a szakminiszter évente szakonként határozza meg, hogy mely képzéseken vehető igénybe ösztöndíj vagy részösztöndíj. A felvételhez szükséges minimális pontszámot kormányrendelet, illetve miniszteri határozat állapíthatja meg az új jogszabály szerint.

Ilyen előzmények után várta el Balog Zoltán humánminiszter ma délben a hallgatókat, de az egyeztetés sem volt zavarmentes: kezdetben ugyanis nem akarták beengedni a Hallgatói Hálózat képviselőjét, aki megfigyelőként jelezte részvételét. E barátságtalan gesztus nyilvánvalóan annak szólt, hogy a kormány már jó egy hete törekszik a hallgatók megosztására. Folyamatosan a HÖOK-ot invitálta megbeszélésre, még annak ellenére is, hogy a hallgatói önkormányzat többször és egyértelműen deklarálta: addig nem tárgyal a kormánnyal, amíg nem egyezteti álláspontját a többi hallgatói szervezettel, a pedagógusok érdekvédelmi szervezeteivel, valamint a rektorok képviseletével. Ennek megfelelően hétfő este meg is alakult az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum, amelyhez ma csatlakozott az Oktatói Hálózat is. A fórum hétfő este deklarálta: nem engednek abból a hat pontból, amit a hallgatók korábban deklaráltak, így a röghöz kötés eltörléséből sem, amely pedig alapja a kormány legújabb elképzeléseinek, amelyekről a kabinet várhatóan szerdán dönt.

Balog Zoltán az egyeztetés után egyedül állt a sajtó elé, és érzékelhető csalódással mondta: „Jobb lenne, ha most ketten állnánk itt ezen a sajtótájékoztatón. Mi meghallottuk a diákok hangját, eltöröltük a keretszámrendszert, és világossá tettük, hogy nem lesz tandíj”. A miniszter hozzátette: úgy látszik, „külső tényezők gondoskodtak róla”, hogy a diákok viszont ne hallják meg a kormány hangját. Balog közölte, hogy egy olyan, felülről nyitott felvételi eljárást hoznak létre, amely biztosítja majd a „minőségi ponthatárt” elérő diákok számára az ingyenes felsőoktatást. Megjegyezte, hogy a korábbi 37 ezer jelentkezővel szemben 2013-ban legalább 40 ezer felvételizőnek biztosítják majd a lehetőséget. Erre a kormány rendeletben kötelezi magát – mondta Balog Zoltán.

A miniszter a hallgatói szerződések ügyében további tárgyalásokat szorgalmaz. A diplomába fektetett pénz kapcsán a fenntartónak és a tanulóknak meg kell állapodnia – fogalmazott. A hallgatóknak meg kell felelniük a támasztott minőségi feltételeknek, időben meg kell szerezniük a diplomát, és feltétel a Magyarországon maradás – hangsúlyozta Balog. A miniszter elmondta: a holnapi kormányülésen rögzítik a felsőoktatás átalakításával kapcsolatban született döntéseket. „Az egésznek semmi értelme nem volt, Balogék nem tudtak választ adni a kérdéseinkre, nem láttunk konkrét tervet vagy számokat, nem volt miről beszélni. Teljes káosz van a kormányzatban” – a Hallgatói Hálózat így értékelte a tárgyalást Facebook-oldalán.

Nos, a felsőoktatási büdzsé a 11 milliárdos salátatörvénybe rejtett zárolás miatt 2013-ban valójában 123 milliárd forint körül mozog. A diákok kitartanak, hétfő este a Humán Platform megmozdulását követően a Színművészeti Egyetemen szerdára általános sztrájkot hirdettek. Orbán Viktor azt hiszi, karácsonyra lecseng a megmozdulássorozat, de valószínűleg téved: a tiltakozások középpontjában már rég nem a keretszámok állnak, hanem a rommá vert felsőoktatás, és az, hogy a hallgatók szerint a Fidesz becsapta a fiatalokat. Tönkretette az oktatást, a kultúrát. Tehát a tiltakozások fókuszában már nemcsak a köz- és felsőoktatás áll, hanem a kulturális élet egésze.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
A hallgatói érdekképviselet Balog Zoltánnál. Elbeszélnek egymás mellett
A hallgatói érdekképviselet Balog Zoltánnál. Elbeszélnek egymás mellett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.