Alulmaradt Orbán? Mégsem szűnik meg a pártok támogatása

Orbán Viktor miniszterelnök felvetése ellenére jövőre valószínűleg mégsem szüntetik meg a pártok állami támogatását – derül ki a 2013-as költségvetés tervezetéből.

A kormány által benyújtott javaslatban az szerepel, hogy az öt parlamenti párt és a parlamenten kívüli MDF pontosan ugyanannyi pénzt, összesen 3,8 milliárd forintot kap az államtól, mint 2012-ben.

A kormányfő május közepén, a Fidesz választmányi ülésén vetette fel, hogy a gazdasági helyzet miatt meg kellene szüntetni a pártok 2013-as és 2014-es költségvetési támogatását. Méltányolandó kérésnek nevezte, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben a pártok a tagdíjakból és adományokból tartsák fenn magukat két éven át. Egyik fideszes forrás lapunknak akkor azt mondta, hogy ez a felvetés népszerű lehet a választók körében, ezért Orbán Viktor 2014-es kampányának az építését szolgálja.

Az ellenzéki pártok azonnal tiltakoztak, demagógnak nevezték a javaslatot, mert az állami támogatás megszüntetése azt hozhatná magával, hogy a pártok kiszolgáltatottá válnak az őket finanszírozó gazdasági érdekcsoportoknak. Az LMP-s Karácsony Gergely ehhez hozzátette, hogy a pártok támogatása összesen is csak annyi, „amennyit Simicska Lajos tavalyi osztalékként kivett a Közgépből”.

Néhány nappal később Lázár János, a Fidesz akkori frakcióvezetője annak a véleményének adott hangot, hogy a pártok és a választási kampányok finanszírozásának döntően állami pénzeken kell nyugodniuk, és ebben az ügyben vitába száll Orbán Viktorral. A költségvetési javaslatból úgy tűnik, hogy a kormányfő hallgatott Lázár Jánosra.

A pártok évek óta két címen kapnak pénzt a költségvetésből: egyrészt a saját működésük fenntartására, másrészt az általuk létrehozott alapítvány működésére. A Fidesz ezen a két címen idén és vélhetően jövőre is több mint 1,6 milliárd forintot (1055+611,7 millió forint) kap a költségvetéstől. Ehhez képest eltörpülnek a tagdíjbevételei, a Fidesz például 2011-ben 144 milliós tagdíjbevételre tett szert, és 46 millió forintot kapott adományként. Az MSZP állami támogatása 2012-ben közel 800 millió forint (521,3+259,8), a Jobbik csaknem 660, az LMP 330, a KDNP pedig több mint 300 milliós költségvetési pénzzel gazdálkodhat.

A 2010-es parlamenti választásokon egyszázalékos eredményt meghaladó MDF-nek, illetve utódpártjának, a JESZ-nek és alapítványának is jár még állami támogatás, évente csaknem 70 millió forint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.