Alacsonyabbak lesznek a felvételi ponthatárok?

Nincs semmiféle döntés a felsőoktatási felvételi ponthatárok leszállításáról azon a 16 szakon, ahol a kormány eredetileg nem akart államilag finanszírozott képzést indítani – ezt a felsőoktatási államtitkár mondta az MTI-nek csütörtökön.

Klinghammer István arra reagált, hogy az InfoRádió értesülései szerint az előre meghatározottnál alacsonyabb lesz a ponthatár azon a többségében a jogi, gazdasági és kommunikációs területet érintő 16 szakon, amelyen a kormány eredetileg nem akart államilag finanszírozott képzést indítani. 

Az emberi erőforrások minisztere január közepén a tiltakozások hatására ígéretet tett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának, hogy amennyiben kevés jelentkező éri el az előre megszabott ponthatárt, könnyítenek a feltételeken. Balog Zoltán akkor azt mondta: az a cél, hogy a diákok legalább 10-20 százaléka államilag finanszírozott képzésben tanulhasson ezeken a szakokon.

A kormány emellett azt ígérte: a 240 pont elérésével mindenki bejuthat államilag finanszírozott képzésre - a kapacitások függvényében. Vagyis, bár eltörölték a keretszámokat, az intézmények maximális kapacitása határt szab a felvehető hallgatók számának. Így sokakat érhet kellemetlen meglepetés, hogy bár sikerült elérnie ezt a küszöböt, a megjelölt intézménytől helyhiány miatt elutasító levelet kap majd.

Az InfoRádió úgy tudja: az államtitkárságon több javaslat is felmerült erre vonatkozóan. Elképzelhető például, hogy ezek a diákok a pótfelvételi eljárás keretében adhatnák be jelentkezésüket államilag finanszírozott képzésre. Ez egészen új gyakorlat lenne, hiszen korábban - néhány kisebb kivételtől eltekintve - a pótfelvételi eljárásban csak költségtérítéses képzésre lehetett jelentkezni. A tárca javaslatai között szerepelt még az előfelvételi esetleges bevezetése, azaz, hogy a helyhiány miatt elutasított hallgatók egy évvel később kezdhessék meg tanulmányaikat az adott intézményben.

Klinghammer István az MTI-nek azt mondta: korábban abban maradtak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával, hogy az érintett szakokon a hallgatók 15-20 százalékát felveszik. Most azt kezdték el áttekinteni, hogy a hallgatók ilyen arányban elérték-e a korábban meghatározott pontszámokat.

Hangsúlyozta: semmilyen döntés nincs, és leghamarabb hétfőn lehet bármit látni ezen a téren. Az államtitkár megerősítette az MTI információit, miszerint a Felsőoktatási Kerekasztal július 19-én ülést tart. Mint elmondta, a felsőoktatás stratégiai irányairól szóló munkaanyaghoz beérkezett észrevételeket bedolgozták a dokumentumba, és ezt kapják meg az érintettek. A kerekasztal várhatóan augusztusban tartja majd következő ülését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.