Mégsem épülhet a Tubesre NATO-radar

A katonai lokátor megépítésére kiadott jogerős engedély végrehajtását a Legfelsőbb Bíróság felfüggesztette. Frissítve: részletek az ítéletről és az újabb akadályokról.

Egyelőre nem épülhet meg a Tubesre tervezett NATO-radar, miután az LB felfüggesztette a jogerős építési engedély végrehajtását.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere és a radart elutasító civil szervezetek: az Összefogás Pécsért Egyesület, a Civilek a Mecsekért Mozgalom, valamint az Istenkúti Közösségért Egyesület hétfőn tartottak sajtótájékoztatót az LB január 20-án meghozott döntéséről.

Ismert, hogy a Dél-Dunántúl légterét pásztázó radar a Honvédelmi Minisztériumtól megkapta az építési engedélyt, csakhogy ezt a verdiktet három, helyi civil szervezet a Fővárosi Bíróságon (FB) megtámadta. Az FB novemberben jogerőssé emelte az engedélyt, ám az ítélet ellen a három civil szervezet felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az LB-hez.

A civilek azt is indítványozták, hogy az LB soron kívüli eljárásban függessze fel a radar építési engedélyének végrehajtását. Ezt az LB megtette, így a HM egyelőre nem foghat hozzá a radar kivitelezéséhez. A civilek szerint az LB elfogadta azt az érvelést, hogy az építkezés megkezdése visszafordíthatatlan károkat okozhat a hegyen.

Nagy Csaba a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Pécs továbbra is minden törvényes eszközzel igyekszik meggátolni a NATO által finanszírozott katonai beruházást. Emlékezetes, hogy december elején úgy tűnt, a HM által felkért építő cég még a télen hozzáfog a munkákhoz, ám akkor Páva Zsolt, Pécs polgármestere, több helyi politikussal és a radart ellenző civillel egy éjszakát fent töltött a Tubes csúcsán. E demonstrációval párhuzamosan a városi önkormányzat vagyonkezelő cége a csúcsra vezető kis teherbírású, kőszórásos utat lezárta a 3 tonnánál súlyosabb járművek elől, s ez által az építkezéshez nélkülözhetetlen, nagyobb gépek nem közelíthetik meg a hegy csúcsát. A kivitelező cég eddig nem is próbált feljutni a hegyre, s az LB határozata miatt jelenleg nem is teheti ezt meg. Az LB márciusban folytatja a civilek felülvizsgálati kérelmének vizsgálatát.

Egyes vélemények szerint azonban immár az építési engedély sem elegendő a munkák startjához, mivel a Tubes csúcsára vezető út kis teherbírású a kivitelezők számára. Ahhoz, hogy a HM megfelelő utat építsen a hegyen, a tárcának el kell indítania egy bonyolult engedélyezési eljárást, ami - civilek és a város ellenállása miatt - akár évekig is eltarthat.

Az őrzött katonai objektum bejárata
Az őrzött katonai objektum bejárata
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.