Mégsem kerülnek előzetes letartóztatásba a Fidesz-székházat ostromlók

Az ügyészség – a rendőrség álláspontját elutasítva – nem kezdeményezte a Lendvay utcai ostromlók előzetes letartóztatását. A Fidesz politikusai szerint balliberális garázdák rongálták meg a székházukat, ám az nem ­világos, hogy egy kivételével honnan ismerik az őrizetbe vettek pártszimpá­tiáját. A gyanúsítottak már szerdán bíróság elé állnak.

A BRFK kezdeményezte a Fidesz Lendvay utcai székházánál vasárnap garázdaság gyanújával őrizetbe vett hat demonstráló előzetes letartóztatását – tudta meg a Népszabadság ügyészségi forrásokból. Az illetékes kerületi ügyészség azonban – miután megvizsgálta a rendelkezésre álló bizonyítékokat – nem értett egyet a nyomozó hatóság előterjesztésével, és egyik gyanúsított előzetes letartóztatására sem tett indítványt.

Bagoly Bettina ügyészségi szóvivő keddi közleményében az is szerepel, hogy a vádhatóság az egyik gyanúsított – egy 26 éves férfi – azonnali szabadlábra helyezésére utasította a nyomozó hatóságot, mert „az ő részvétele a bűncselekmény elkövetésében kétséget kizáróan nem bizonyítható". A többi gyanúsítottat garázdaság bűntette miatt gyorsított eljárásban – még az őrizetbe vétel tartama alatt – szerdán bíróság elé állítják.

A Fidesz székházánál történteket zárt ülésen értékelte tegnap a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, meghallgatva Papp Károly országos rendőrfőkapitányt és Tasnádi László rendészeti államtitkárt.

Molnár Zsolt, a testület ­MSZP-s elnöke újságíróknak hangsúlyozta: a szervezők békés demonstrációra készültek, az erőszakos cselekményekért nem terheli őket felelősség, az elkövetőkkel szemben pedig büntetőeljárás indult. Kérdésre közölte: nem zárható ki, hogy provokátorok is voltak a tömegben.

A fideszes Németh Szilárd viszont úgy nyilatkozott: semmi sem bizonyítja, hogy a randalírozók között futballhuligánok szervezetten jelen lettek volna. Arról azonban meg­győződhettek – folytatta –, hogy a hat őrizetbe vett tüntető egyértelműen köthető korábbi demonstrációk szervezéséhez, lebonyolításához és – mint mondta – különböző „tornamutatványokhoz". Ezzel bizonyára a Sándor-palota erkélyének elfoglalására utalt.

A kormánypárti politikus szerint világos, hogy az őrizetbe vett tüntetők „a liberális baloldalhoz" tartoznak. De hogy nézeteikről pontosan mi módon tájékozódott, az nem derült ki. A rendőrség érdeklődésünkre azt közölte: nem regisztrálják, nem is tehetik meg, hogy megkérdezik a gyanúsítottak pártállását, politikai szimpátiáját.

A hat őrizetbe vett közül eddig csak egynek a kiléte ismert pontosan: Rózsa Milán a nyárig a Párbeszéd Magyarországért tagja, az Együtt–PM aktivistája volt, és csakugyan részt vett több látványos megmozduláson, így a Sándor-palota erkélyére és az orosz nagykövetség területére is bemászott tiltakozásképpen. Ő volt az, akit ügyészségi utasításra szabadlábra helyeztek. Semmi sem támasztotta alá ugyanis, hogy megdobálta volna a Fidesz-székházat, ennek ellentmondtak a tanúvallomások, és Rózsa is azt állította, csak azért mászott fel az épület erkélyére, hogy megakadályozza a dobálást.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.