Megrovás a volt szocialista politikusnak

A bíróság szerint Juhászné Lévai Katalin úgy írt alá egy iratot, hogy tudta: a dokumentum valótlan dátumot tartalmaz egy cég megbízásának időpontjára vonatkozóan. Hajdú-Bihar megye volt elnöke a legenyhébb büntetést kapta, de fellebbez.

Bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt nem jogerősen megrovásban részesítette Juhászné Lévai Katalint, az MSZP volt parlamenti képviselőjét, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat egykori elnökét ma ítéletében a Debreceni Járásbíróság.

Minr korábban beszámoltunk róla, az ügy még 2003-ra nyúlik vissza, amikor a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség az addig dolgozó könyvvizsgáló helyett egy kft.-t bízott meg a feladat ellátásával, a változást azonban nem vezették át a cégnyilvántartásban. A társaság akkori ügyvezetője szerint azért, mert nem született határozat az ügyben. A problémát egy évvel később vették észre, így a változást 2004-es dátummal rögzítették. Az eljárás során Juhászné Lévai Katalin - a területfejlesztési tanács elnökeként - úgynevezett "alapítói döntést" hozott, amikor a dátumot változás dátumát rögzítette. Az ügyész bűnsegédként elkövetett közokirat hamisítás bűntettének elkövetésével vádolta meg.

Az ügyről korábban Juhászné Lévai Katalin azt nyilatkozta: „a jogszerűség helyreállításáért tett cselekedet azt gondolom, Magyarországon nem büntethető, és nagyon bízom benne, hogy felmentő ítéletet hoz a bíróság, amennyiben nem, akkor Strasbourgban fogom keresni az igazságomat”.

A ma született ítélet indoklásában Hornyák Zsolt bíró elmondta: a bíróság nem vitatja, hogy a 2004-ben hozott alapítói döntéssel a jogellenes helyzet helyreállítása volt a cél, de a helyreállítás módja maga is jogellenes volt. Az alapítói döntésben, és ezáltal a cégbírósághoz benyújtott dokumentumban ugyanis nem a valós dátumok szerepeltek a korábbi és az új könyvvizsgáló jogviszonyának kezdetét és végét illetően, mivel a visszahívásra és a kinevezésre valójában egy évvel korábban került sor.

A politikus úgy írta alá a dokumentumot, hogy tudta: valótlan adatokat tartalmaz. A bíróság szerint nem az a kérdés, hogy ki mulasztott, hanem az, hogy a céget érintő változásbejegyzés valós tartalmú okiratok alapján történt vagy sem. A jogellenes helyzetet szerinte orvosolhatták volna akár törvényességi eljárás keretében is.

A Debreceni Járásbíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett, így másodfokon a Debreceni Törvényszék tárgyalja majd az ügyet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.