Megrongált turulszobor miatt vizsgálódik a rendőrség

A budapesti Dózsa György út és Thököly út sarkán álló szobor megrongálása miatt eljárást indított a XIV. kerületi rendőrség - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese az MTI megkeresésére csütörtökön.

A fővárosi Jobbik az ügyben közleményt adott ki, ebben azt írták, csütörtök hajnalra "festékszórós terroristák gyalázták meg a zuglói turul emlékművet".

Az ellenzéki párt azt közölte, "miután a Demokratikus Koalíció vezéregyéniségei bejelentették, hogy újfajta támadóeszközt vetnek be kormányellenes kampányuk során", ezért a Jobbik a történteket "kénytelen a szélsőliberális toleranciabajnokok akciójaként felfogni".

Véleményük szerint az emlékmű "megbecstelenítése és meggyalázása ismételten jelzi azt a szándékot, hogy a hatalomba visszakapaszkodni kívánó szélsőliberálisok tovább mélyítsék a társadalmi árkokat, uszítsák a nemzeti érzelmű embereket, hogy az esetleges válaszreakciókat felhasználva ismételten magyarországi rasszizmusról és fasizmusról siránkozhassanak külföldi gazdáiknak és felügyelőiknek".

A Trianoni emlékművet - egy turulmadarat kettős kereszttel - tavaly október 27-én avatta fel a helyi önkormányzat. Az emlékmű felállítását Markó Elemér István, a Jobbik kerületi képviselője kezdeményezte. Az ünnepségen ellentüntetők is megjelentek, köztük a Demokratikus Koalíció politikusai, akik Stop Turul! feliratú papírlapot tartottak fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.