Megreguláznák az iskolakerülő halasi romákat

Kiemelné a családjukból az iskolakerülő cigány gyerekeket a halasi kisebbségi önkormányzat elnöke; visszaállítják a körzeti megbízotti rendszert Nyíregyházán; mikrocsip-ellenőrzést tartottak Siklóson - vidéki lapszemle.

Megregulázná az iskolakerülő romákat egy kisebbségi vezető

Kiemelné a családjukból az iskolakerülő cigány gyerekeket Rostás László, a halasi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke - írja szerdai számában a Petőfi Népe. A politikus erről a kiskunhalasi Speciális Nevelési Központban tartott rendkívüli szülői értekezleten beszélt.  Bács-Kiskun megyében ebben ez intézményben a legnagyobb a bukások aránya a cigány tanulók között: 52 bukott diákból 51 roma - írja az intézmény vezetőjére hivatkozva a napilap. Szalainé Kupperschmit Éva igazgató szerint 2007-ben több mint 200 feljelentést tettek az iskolakerülő cigány gyerekek szülei ellen az önkormányzatnál, de semmi foganatja nem volt. A 14 évnél idősebb lányok közül sokan - szülői hozzájárulással - férjhez mennek, hogy mentesüljenek a tankötelezettség alól. A napilap szerint Rostás László kisebbségi vezető drasztikus intézkedéseket tart szükségesnek: az állami gondozásba helyezés mellett a segélyeket is megvonná a családoktól.

Körzeti megbízottak Nyíregyházán

A közrend, a közbiztonság védelme érdekében újraszervezték a körzeti megbízotti rendszert Nyíregyházán. A szabolcsi megyeszékhely rendőrkapitánya, Gere Zoltán bejelentette: december elsején Nyíregyháza belvárosában és négy lakótelepén – Borbánya, Kertváros, Örökösföld, Jósaváros – is megnyílt a KMB-s iroda. A körzeti megbízottak munkáját a városban működő tizenkét polgárőr szervezet több mint félezer tagja is segíti majd – adja hírül a mai Kelet-Magyarország.

Sártenger Vasváron

Bújóhíd, vagy sártenger: e kettő közül választhat, aki Vasváron a Vasút utca síneken túli oldalára akar bejutni. Mentőautó sem tudja megközelíteni  a mintegy húsz házból álló szakaszt, ahova tulajdonképpen csak csak a 8-as főút alatt átvezető szűk aluljáron lehet bejutni. Egérút lehetne ugyan a szomszédos Paphalmi utcából, de ott meg sártenger parancsol megálljt.Varga Zoltán ökormányzati hivatali osztályvezető szerint szerettek volna új utcát nyitni, azonban nem volt a városnak pénze néhány telek megvásárlására, s most sincs. Ezek szerint hiába gyűjtöttek aláírásokat a lakók, írja a Vas Népe

A rendetlen gazdikat bírságolják Siklóson

Siklóson háromszáz kutyatartót fenyeget bírság, írja szerdai számában a Dunántúli Napló. A baranyai kisvárosban összeírták az ebeket, s a nyilvántartás szerint háromszáz kutyán nincs mikrocsip, illetve nem oltották be veszettség ellen. A hiányosságokat szeptemberig lehetett volna pótolni. A bírság maximum 30 ezer forint lehet, de havonta újra kiszabható, ha az ebtartó továbbra sem hajlandó együttműködni az önkormányzattal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.