Az Orbán-kormány szemben a pápa szavával

A bevándorlók tiszteletére szólított fel heti audienciáján Ferenc pápa, és azt mondta, Isten bocsánatát kellene kérniük azoknak az intézményeknek, embereknek, akik „bezárják az ajtót a családot, védelmet keresők előtt”. Európát mélyen megosztja a kérdés.

Ferenc pápa az olasz–francia határon kedden történt rendőrségi tisztogató akció okán szólalt meg, ám a jobboldali Északi Liga vezetője, Matteo Salvini nyomban visszaszólt neki. „Csak kíváncsiságból: hány bevándorló van Vatikán államban?” – idézte szavait a Radio Padania Libera olasz rádióadó.

Bevándorló az olaszországi Lampedusa szigetén egy Ferenctől kapott kereszttel
Bevándorló az olaszországi Lampedusa szigetén egy Ferenctől kapott kereszttel
Alessandro Bianchi / Reuters

Miközben Franciaország, Németország és Olaszország abban állapodott meg, hogy összefognak a tengeren érkező migránsok kezelésének ügyében, az unió keddi belügyminiszteri értekezletén maradt a megosztottság a bizottság által javasolt kvótarendszert illetően. Az egyeztetés így a jövő hét végén esedékes uniós csúcstalálkozón folytatódik. A Reuters beszámolója szerint egyes tagországok, például Németország és Ausztria, támogatják az elképzelést, mások viszont azzal érvelnek, hogy a bevándorlókat nem kellene olyan országokba kényszeríteni, ahol nem akarnak élni.

A cseh és a szlovák kormány azt javasolja, hogy a bevándorlókkal kapcsolatos ügyek továbbra is a nemzeti kabinetek jogkörében maradjanak, ne Brüsszel döntse el, hány menekültet fogadjanak be az egyes tagországok – jelentette pozsonyi tudósítónk, Szilvássy József. Európa képtelen ekkora menekültáradatot kezelni. Ha a következő hónapokban újabb tömegek érkeznek, akkor ez a folyamat a szociális ellátórendszerek összeomlásához vezethet – jelentette ki a cseh kormányfő. Bohuslav Sobotka szerint az egyre súlyosabb gondokat nem orvosolja a schengeni övezet belső határainak szigorúbb ellenőrzése vagy ideiglenes idegenrendészeti lezárása. Ennél célravezetőbb, ha a jelenleginél jóval hatékonyabban biztosítják a külső határokat.

Hasonló állásponton van Robert Fico szlovák kormányfő is. – Legutóbb az uniós csúcson az önkéntes befogadás elvéről döntöttünk, amiről a jelek szerint az Európai Bizottság nem vett tudomást, mert kötelező menekültkvótákat indítványoz, ami számunkra elfogadhatatlan – mondta. Tizenhat szlovákiai civil szervezet viszont közös nyílt levélben szólította fel a politikust, hogy értékelje át a menekültek befogadásával kapcsolatos, mereven elutasító álláspontját, legyen szolidáris velük, továbbá Olaszországgal és Görögországgal, ahol jelenleg tízezrek tengődnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.