Megnyílt az első budapesti családi napközi

Megnyílt az első családi napközi Budapesten, a XIII. kerületben. Az intézmény ingyenes napközbeni ellátást nyújt. Előnye a kis gyermeklétszám és hogy rugalmasan igazodik a munkabeosztásához.

A XIII. kerület hét telephelyen, 952 férőhelyen biztosít bölcsődei szolgáltatást. A bölcsődés korúak (0-3 év) száma 3310. Az utóbbi három év alatt számuk emelkedett, 2007-ben a szülők 19 százaléka vette igénybe a szolgáltatást, 2009-ben 21,4, míg  2010-ben már 29 szazaláka. A további fejlesztések eredményeként a bölcsődés korú gyermekek 31százalékának tudunk ellátást, gondozást biztosítani. Az uniós elvárás 25 százalék.

A gyermeklétszám növekedésével a bölcsődei és óvodai ellátás iránti igények is megnttek. Az önkormányzat felismerve a családi napközi szerepét és előnyeit, az ilyen típusú hálózat alapítása mellett döntött. A program első lépcsője az Esküvő közi, három telephelyű családi napközi.- melyet Tóth József polgármester, országgyűlési képviselő adott át kedden. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. A pályázaton nyert támogatás 14,9 millió forint, az átalakításé pedig 19 millió, az egyszeri beszerzés hárommillióba, a működtetés pedig évi 14 millió forintba kerül.

Az önkormányzati intézményben szakképzett gondozónők látják el a gyermekeket, s az Egyesített Bölcsődében nyújtott többletszolgáltatásokat (gyógypedagógus, logopédus, gyermekpszichológus) is biztosítja a kerület. Hasonlóan a bölcsődékhez, az önkormányzat átvállalja a gondozási díjat, így térítésmentes a családok részére.

A gyermekek nappali ellátásával a kerület megteremti annak feltételeit, hogy a szülő munkába álljon, elhelyezkedjen, vagy segítő képzésen vegyen részt. A gyermekbarát, biztonságos környezet, és a személyiség harmonikus fejlődéséhez szükséges feltételek biztosításának eredményeként a minőségi kisgyermekgondozás a hátrányos helyzetű családok gyermekei esetében meghatározó jelentőségű a szocializációs hátrányok leküzdésében.

A szakemberek a szakmai program összeállításánál és megvalósításánál különös gondot fordítanak a gyermekek egyéni igényeinek, szükségleteinek figyelembevételére, önkifejezésük, és közösségi érzésük kifejlődésének segítésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.