Megnyílt az ország első energiatudatos óvodája

Angyalföldön megnyitotta kapuit az ország első passzív óvodája. A Kassák Lajos utcában épült energiatudatos óvoda az első minősített passzív közösségi épület Magyarországon. Az energiarendszere több mint hússzor annyi energiát takarít meg, mint amennyi egy hasonló nagyságú hagyományos épület üzemeltetéséhez szükséges. Az 1,3 milliárdos beruházást a XIII. Kerületi önkormányzat önerőből valósította meg.


Meséskert tagóvoda

A 16 csoportos passzív óvoda építése tavaly szeptemberben kezdődött meg az Archikon Építésziroda – Nagy Csaba és Pólus Károly építészek – tervei alapján. A kivitelezést a FK Raszter Építő Zrt. végezte. Tóth József polgármester avatóbeszédében kiemelte, hogy ez a beruházás a kerületi önkormányzat 2033­-ig szóló városfejlesztési tervének részeként valósult meg, amelynek keretében jelenleg is több, mint 1000 lakás és több irodaház épül a kerületben. Az önkormányzat 2007 óta 7,5 milliárd forintot költött a városrész óvodáira. Jelenleg 142 csoportban összesen 3800 gyereket látnak el az önkormányzati intézményekben, amelyek a büszke polgármester szerint állják a versenyt a magán-, az alapítványi, illetve az egyházi fenntartású óvodákkal.


Meséskert tagóvoda

A korszerű gépészeti rendszerekhez alacsony energiafogyasztás társul, köszönhetően a 3 rétegű hő- és hangszigetelt nyílászáróknak és a vastag hőszigetelésnek. A helyiségeket energiatakarékos LED­-lámpákkal világítják, a túlzott napfénytől elektromosan vezérelt árnyékolók óvják a kicsiket. A csoportszobák felülvilágított öltöző-­mosdó-­közlekedő térből nyílnak.


Meséskert tagóvoda

A folyosók falait mágneses festékkel festették, a szintek közötti játékos födémáttörések helyén járható az üvegfelület. Az intézmény a beáramló levegő folyamatos szűrésének köszönhetően állandóan pollen­mentes. A tervezők arra is figyeltek, hogy az elektroszmog ellen is védjék a termek egy részét.


Meséskert tagóvoda

Az óvoda tetején kertet alakítottak ki, amely részben fedett kültéri játszóteraszként működik. Az épületben ­foglalkoztató helyiségek mellett, fejlesztő (logopédia, autista) és sószobát is kialakítottak. Ritkaságnak számít, hogy a gyerekek fedett nyitott színpadon mutathatják be műsoraikat szüleiknek.


Meséskert tagóvoda

Az épület egészét különleges egyedi megoldások jellemzik, a faldekorációt például grafikus tervezte az egész épületben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.