Meglepetést okozott ígéretével a humántárca államtitkára

Rétvári Bence parlamenti államtitkárnak a saját tárcáját is sikerült zavarba hoznia, amikor keddi sajtótájékoztatóján az egészségügyiek béremeléséről beszélt.
A már tavaly év közepén életbe léptetett alapbéremelés ismételt „megéneklésén” túl ugyanis beszélt a háziorvosoknak juttatandó 10 milliárdos többletfinanszírozásról is. Szerinte ezt megkapják a praxisok, de ezt az összeget az orvosoknak az asszisztencia béremelésére kell fordítaniuk.
 
Más forrásokból ugyanakkor úgy tudjuk, a bejelentés az egészségügyi ágazat irányítóit is meglepte, ők ugyanis még tárgyalnak e pénz felosztásáról. A korábbi elképzelések szerint ebből az összegből jutna az alapellátó fogorvosoknak és a védőnői szolgálatoknak is. Rétvári államtitkár határozott állítását gyengíteni látszik, hogy az összeg felosztásáról még nem jelent meg a szükséges jogszabály sem.  
 
Zombor Gábor augusztusban leköszönt egészségügyért felelős államtitkár tavaly nyáron jelentette be: az alapellátásban dolgozó mintegy 18 ezer szakdolgozó legkorábban 2016-ban számíthat fizetésemelésre, amikor megint havonta 130 ezer forinttal emelik a praxisok finanszírozását: az összegből a munkáltató háziorvosi, házi fogorvosi szolgálatoknál körzeti ápolói feladatokat ellátóknak kellene megemelni a bérét. Egy korábbi, a körzeti szakápolók körében végzett felmérésből egyébként az derült ki, hogy a praxisoknak 2012-ben és 2013-ban juttatott többletfinanszírozásból sem kapott minden ápoló béremelést, még azt követően sem, hogy az összegek pántlikázva jutottak el a praxisokhoz.
 
Rétvári Bence bejelentése Selmeczi Kamillt, az alapellátó orvosok érdekvédelmi szervezetének vezetőjét is meglepte. Mint
mondta: úgy tudja, a háziorvosok maguk dönthetnek arról, hogy mennyit emelnek szakdolgozóik bérén az idei 130 ezer forintból. Ha ugyanis a teljes összeget erre a célra fordítanák, nem orvos munkatársaik bére több lenne, mint a vállalkozó háziorvosé. Hozzátette: természetesen nem érdeke egyetlen praxisnak sem, hogy a körzeti nővér ne kapjon méltányos bért, hiszen ha emiatt kilépne, az bedöntheti a körzetet. Az érdekvédő megjegyezte: a többletjuttatás fölhasználását már azért is nehezen címkézheti meg a kormányzat, mert az egy vállalkozás bevétele.  
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.