Helyszíni tárgyalás Olaszliszkán + videó

Megkezdődött az olaszliszkai emberölés büntetőpere a tragédia helyszínén. Hatalmas a rendőri készültség, kutyákkal és fegyverekkel biztosítják a helyszínt az egyenruhások. Több vádlott is jelezte, immáron hajlandó vallomást tenni.

Megkezdődött az olaszliszkai emberölés büntetőpere a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán, a tragédia helyszínén. A településen fokozott a rendőri jelenlét: kutyások és számos felfegyverkezett egyenruhás biztosítja a helyszínt. Nagyon szigorú biztonsági intézkedések mellett lehet csak bejutni a községbe.

A Czibrik Attila vezette bírói testület nemcsak a vádlottakat, hanem a tanúkat is meghallgatja a helyszínen.

Korábban egyébként már volt helyszíni tárgyalás, akkor a másod- és az ötödrendű vádlotton kívül senki nem tett vallomást. A bíróság célja az, hogy rekonstruálja az eseményeket.

Rekonstruálás rendőrautóval, bábuval

Egy rendőrségi jármű szimbolizálta Szögi Lajos tiszavasvári tanár autóját, a bántalmazás rekonstruálásához pedig egy bábut használtak példaként. A bizonyítási eljárás során a tárgyalás első részében, az első- és a harmadrendű vádlott "mutatta be", mi történt. A negyed- és a hatodrendű vádlott jelezte, nem hajlandó közreműködni a helyszíni tárgyalás során.

Szabó József, a Borsod megyei bíróság szóvivője közölte, a másod- és az ötödrendű vádlottak - az elsodort kislány szülei - már az előző helyszíni tárgyalás során vallomást tettek.

A tragédia helyszínét egyébként kordonokkal zárták le, a vallomást tevő megbilincselt vádlottaknak a bilincsét is levették a bizonyítás során.

Megjelent az országos cigányvajda is

Az áldozatot szimbolizáló bábú mellett állnak a vádlottak és börtönõrök Olaszliszkán, ahol megkezdõdött erõs rendõri biztosítás mellett Szögi Lajos megölésének helyszíni tárgyalása.
Az áldozatot szimbolizáló bábú mellett állnak a vádlottak és börtönõrök Olaszliszkán, ahol megkezdõdött erõs rendõri biztosítás mellett Szögi Lajos megölésének helyszíni tárgyalása.

A helyszíni eseményen megjelent az országos vajda is, Kállai Csaba azt mondta: bűnhődjön az, aki a bűncselekményt elkövette, de ezt nem továbbíthatja a társadalom más romákra, több száz cigány származású ember más tettéért nem bűnhődhet.

A bíróság a HavariaPress szerint azért döntött az újabb helyszíni tárgyalás mellett, mert a korábbi, nyáron megtartott olaszliszkai tárgyaláson az egyik vádlott megtört, és vallomást tett. A most megtartott, második helyszíni tárgyaláson több vádlott is jelezte, hogy vallomást tesz.

Nyolc vádlottja van a lincselésnek

A három éve történt történt lincselésnek nyolc vádlottja van, közülük egy van házi őrizetben, mert lejárt kétéves előzetese, március végén pedig egy újabb vádlott kerülhet ki az előzetesből, ugyancsak annak törvényes lejárta miatt.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 2006. október 15-én. A bűncselekmény előzménye az volt, hogy a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki a vízelvezető árokba esett, de sérülést nem szenvedett.

A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével - részben társtettesként, részben felbujtóként - nyolc embert vádolnak.

Az olaszliszkai ügyről készült összefoglalónkat itt olvashatják.

A tett helyszíne:

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.