Megkezdődött a kuruc.info-per, a vád tanúja Tomcat

A Székesfehérvári Városi Bíróságon pénteken megkezdődött az a per, amelyben az ügyészség személyes adatokkal való visszaéléssel és rágalmazással vádolja M. Balázst, a kuruc.info weboldal vélt főszerkesztőjét. A vádlott ügyvédje szerint védencének semmi köze az ügyhöz.

A 2006 őszi budapesti zavargásokat követően négy fővárosi bíró és egy ügyész személyes adatai - lakcímük, mobiltelefonszámuk, egyiküknek a fényképe is - kerültek fel 2006 októberében a kuruc.info weboldalra, amelynek következtében az érintett személyeket telefonon és levélben többen megfenyegették, zaklatták. Ugyanebben az időszakban a szélsőséges nézeteket propagáló portálon a zavargásokban résztvevőkkel szemben eljáró bírákat és ügyészeket több cikkben is hazaárulóknak, vérbíráknak titulálták.

Az eset miatt a Fővárosi Főügyészség még tavaly decemberben emelt vádat M. Balázs ellen, aki a vádirat szerint a kérdéses időszakban a kuruc.info főszerkesztője volt, így őt terheli a büntetőjogi felelősség a személyes adatokkal való visszaélés, valamint a nagy nyilvánosság előtt elkövetett jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt. Az ügyészség részben tanúvallomásokra, részben arra a tényre alapozza a vádat, hogy a kuruc.info hirdetéseit a Hunmédia Kft. szervezi, ennek a cégnek pedig M. Balázs a többségi tulajdonosa és ügyvezetője.

A vádlott elfogultsági indítványának helyt adva a tárgyalást a Székesfehérvári Városi Bíróságon folytatják le, ahol pénteken a vádirat ismertetésével megkezdődött a per. A tárgyaláson megjelent M. Balázs, aki közölte, nem kíván vallomást tenni, mint ahogy az ügyészi, bírói és védői kérdésekre sem fog válaszolni. A vádlott védője, Balsay Szabolcs ügyvéd kérdésünkre elmondta, ügyfele tagadja, hogy ő lett volna a kuruc.info főszerkesztője, és nem ismeri el a terhére rótt bűncselekmények elkövetését sem.

Az első tárgyalási napon a kirendelt számítástechnikai igazságügyi szakértőt hallgatta meg a bíróság, aki azonban az ügy lényegét érintően csak kevés információval tudott szolgálni. Komáromi László szakértő ugyanis azt közölte, hogy a vádlott lakásán lefoglalt asztali számítógépről feltehetőleg korábban eltávolítottak egy háttértárolót, így azon a vizsgálat során semmilyen értékelhető adatot nem találtak.

Az ügyészség indítványára a következő tárgyalási napra beidézték többek között Polgár Tamást - a Tomcat néven ismert bloggert -, aki saját maga ajánlkozott tanúnak az ügyben. A tárgyalóteremben fel is olvasták Polgár levelét, amelyben azt állította: tárgyi bizonyítékai vannak arra, hogy a kérdéses időszakban M. Balázs volt a kuruc.info főszerkesztője, akivel egyébként 2008 végéig szoros munkakapcsolatban állt. Polgár szerint viszonyuk azok után romlott meg, hogy egy Jobbik-ot bíráló cikket jelentetett meg, miközben - legalábbis Tomcat állítása szerint - a Jobbik alelnöke, Novák Előd is rendszeresen publikált a portálon.

Balsay Szabolcs védőügyvéd indítványát, amelyben kifogásolta az általa elfogultnak ítélt Polgár Tamás meghallgatását, a bíróság elutasította. A tárgyalás januárban a sértettek és a tanúk kihallgatásával folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.