Megkezdődött a hortobágyi méregtelep fölszámolása

A kormány 400 millió forintot fordít a Balmazújváros-Lászlóháza melletti veszélyeshulladék-lerakó felszámolására, a munkálatok ma kezdődtek, és jövő májusig tartanak.
– A tegnapi nappal megkezdődött és két hónapig tart a Hajdú-Bihar megyei Balmazújváros-Lászlóháza közelében lévő veszélyeshulladék-tároló felszámolásának első üteme – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Rácz Róbert megyei kormánymegbízott.
 
A beruházásra kiírt közbeszerzést a „Kristály 99” és az ÉHG Észak-magyarországi Hulladékgazdálkodási Zrt. nyerte, az első ütem keretösszege 22 millió forint, amely lényegében a korábbi bankgaranciából rendelkezésre álló forrás. Ebből az összegből a legsürgősebb beavatkozásokat végzik el, így a tárolótér szélein lévő hulladékokat átrakodják a terület belső, biztonságosabb részére, kijavítják a csapadékvíz-csatornákat, s összegyűjtik a kiszóródott hulladékot. 
 
Amint arról a Népszabadság elsőként beszámolt: a Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában éveken át nem megfelelő körülmények között tároltak kétezer tonna rendkívül veszélyes vegyi anyagot, amely a szétmállott hordókból akadálytalanul folyt a földre. Az objektumra egy debreceni környezetvédő civil szervezet, a Terepszemle Stúdió hívta fel a figyelmünket, egyúttal közérdekű bejelentést tett a debreceni Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségen (Tiköfe), azonnali intézkedést kérve.
 
Az ügy óriási visszhangot keltett, 2014 elején, a választások előtt pár hónappal Illés Zoltán akkori zöldállamtitkár ellátogatott a hulladéktárolóhoz, s bejelentette: kormányülésre terjeszti a hortobágyi telep ügyét, ugyanis a fölszámolása 350-360 millió forintba kerül, s erre állami forrásokon kívül egyelőre nincs más fedezet. Azt is elmondta: három-négymilliárd forintot kellene elkülöníteni a balmazújvárosihoz hasonló, mintegy háromszáz tároló fölszámolására.
 
Ám az ügyben sokáig érdemi lépés nem történt a folyamatos ígéretek ellenére. Idén év elején a kormány bejelentette: 400 millió forintot fordítanak a felszámolásra. Igaz, a természetvédők szerint ennél kevesebb közpénzt kellett volna költeni a beruházásra, ha azt már 2014 elején elkezdik.
 
Rácz Róbert sajtótájékoztatóján elhangzott: a második ütem végrehajtására folyamatban van a közbeszerzési eljárás. Ennek 400 millió forintos keretösszege már biztosítja, hogy a lászlóházi, a debreceni és a Határ úti telephelyekről az ott tárolt összes hulladékot elszállítsák és ártalmatlanítsák. Ezután a tárolótereket teszik rendbe, a kármentesítés jövő év májusáig befejeződik.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.