Megkapták a NAV-ot is

A Kehi után a NAV-ot is ráküldte a kormány az Ökotárs Alapítványra, és az adóhatóság azonnal vizsgálatot is indított az eredetileg az Ökotárs által jelzett adminisztrációs pontatlanság miatt. Így már két nyomozás is zajlik a norvég civil támogatásokat osztó szervezet ellen, közben ugyanis folytatódik az az eljárás is, amit a Kehi feljelentése nyomán a rendőrség indított ismeretlen tettessel szemben, hűtlen kezelés miatt.

Az újabb vizsgálódás tényét Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár jelentette be: az általa megfogalmazott gyanú szerint az alapítvány „kettős könyvelést”’ folytatott, azaz bizonyos személyi költségeket a Norvég Alapnak és a Svájci Alapnak is elszámolt, amit a Kehi derített ki a vizsgálata során.

Mint Móra Vera, az Ökotárs igazgatója kérdésünkre elmondta, valóban voltak olyan munkatársak (például maga Móra Vera, illetve a pénzügyi vezető), akiknek a díjazása mindkét nyilvántartásban megjelent, ennek azonban prózai oka van: mivel mindkét alap számára dolgoztak (az Ökotárs kezeli a Svájci Alap pályázatait is), a konzorciumi megállapodás szerint a díjazásukat a két alap 50-50 százalékban megosztva állta.

Itt tehát sem szabálytalanságról, sem keletkezett kárról nincs szó. Ezen kívül volt még egy munkatárs, aki a pályázatok menedzselésének időszakában került át az egyik alaptól a másikhoz, és akit (nem a tb és az adó szempontjából fontos nyilvántartásban, hanem az Ökotárs egyik kimutatásában) átmenetileg még a régi helyen szerepeltettek, miközben már az új helyen dolgozott, ezt azonban maga az Ökotárs jelezte, és kétszeres kifizetés vagy más károkozás itt sem történt.

Az újabb vizsgálatról az Ökotárs illetékesei szokás szerint ismét a kormánypárti sajtóból értesültek: őket nem kereste meg a NAV, pedig az információhiányt egy telefonnal tisztázni lehetett volna – ehelyett hatósági eljárás indult. Érdekesség, hogy a Magyar Nemzet az első nyomozással kapcsolatban már 250 milliós szabálytalan kifizetésről ír, miközben a Kehi-jelentés bemutatásakor a hivatal prezentációjában a legtágabban értelmezve is legfeljebb 20 millió forintnyi olyan tétel szerepelt, amivel kapcsolatban a hivatal további vizsgálatot tartott szükségesnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.