Megkapja Magyarország az EU által befagyasztott sztrádamilliárdokat

Megindulhat Magyarország felé a körülbelül 500 milliárd forintnyi visszatartott uniós támogatás, amit korábban a hazai sztrádaépítési tenderek szabálytalanságai miatt róttak ki hazánkra, némi támogatáscsökkentéssel megtoldva, amelyből most szintén engedtek – írja a 444. hu.

Nem lesz 25 százalékos az Unió által kirótt korrekció, azaz nem huszonöt százalékot tartanak vissza a 2007–2013 közti támogatási ciklusban készült hazai útépítések támogatásából. A korrekciót korábban egy vitatott szabálysértés miatt rótták ki Magyarországra.

Nemcsak hogy mérséklődik a korrekciós összeg, de megindulhatnak Magyarország felé az ügy miatt eddig visszatartott uniós támogatások is, azaz körülbelül 500 milliárd forint, amelyet eddig az állam zsebből fizetett ki a sztrádaprojektek tendernyertes cégeinek az elvégzett munkáért. Egyebek mellett ez az egyik eredménye Corina Cretu illetékes EU-biztos és Lázár János budapesti találkozásának – írja a 444.hu.

A támogatások folyósítását 2013-ban azért függesztette fel az EU, mert szabálytalannak vélte, hogy a magyar pályázatokban előírták, csak az nyerhet, akinek a beruházás ötven kilométeres körzetében aszfaltfeldolgozó üzeme van. Magyarország a büntetés jogosságát mindvégig vitatta.

Később eltörölték ezt a kitételt, a büntetés oka megszűnt, ennek ellenére az útépítésekre nyert támogatások nem érkeztek meg mindmáig, még azok sem, amelyeket már az új támogatási ciklusban nyertek el a cégek. Ez körülbelül ötszázmilliárd forint, ebből azonban le kell vonni a most ugyan mérsékelt, de mégiscsak érvényben maradó korrekciót, ami 36 és 90 milliárd közötti összeg lehet.

A visszatartott támogatás megérkeztével viszont veszteség nélkül zárulhatnak az állam számára a meghitelezett útépítési projektek, mondta Lázár János.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.