Megjött a pretoriai szavazat is Tapolcára

A pretoriai külképviseletről is megérkezett a vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választás urnája - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) kedd délelőtt.
Bár a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák Magyarországra szállításának határideje csütörtök éjfél, hétfőn a külképviseletek többségéről megérkeztek az urnák, kedd délelőtt pedig megérkezett az utolsó, a pretoriai is, a Dél-afrikai Köztársaságból.

Miként tavaly áprilisban, az általános választáson, a vasárnapi időközi voksoláson is lehetőség volt arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken voksoljanak.

A külképviseleti névjegyzékbe 11-en jelentkeztek: ketten-ketten kívántak voksolni Londonban, Szabadkán és Brüsszelben, egy-egy választópolgár jelentkezett Pretoriába, Münchenbe, Milánóba, Bécsbe és Bernbe. Az NVI adatai szerint minden, a külképviseleti névjegyzékben szereplő választópolgár leadta voksát vasárnap.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) várhatóan szerdán ellenőrzi, hogy az urnák lezárt állapotban, sértetlenül érkeztek-e, ha nem, akkor az adott az urnát - a tartalmával együtt - meg kell semmisíteni, a benne lévő szavazatokat nem lehet figyelembe venni az eredmény megállapításakor.

Az urnákban lévő szavazatokat az urnák felbontása után az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság kapja meg a tervek szerint csütörtökön, és a választás estéjén felbontatlanul lezárt urnában lévő szavazatokhoz keveri azokat az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt, és így állapítja meg a választás eredményét.

A külképviseleteken és átjelentkezéssel szavazók voksainak összeszámlálására a tapolcai, 6-os számú szavazókört jelölték ki. A szavazókörben az ott lakcímmel rendelkezők a szavazóhelyiségben és a mozgóurnával 472-en szavaztak vasárnap, ebbe keverik be a 11 külképviseleti szavazatot, valamint az átjelentkezéssel, a lakóhelyüktől eltérő településen szavazók voksait. Előzetesen 53-an jelezték, hogy átjelentkezéssel kívánnak szavazni, de hogy közülük mennyien mentek el végül, az egyelőre nem tudható. (A jobbikos és a Fidesz-KDNP-s jelölt között jelenleg 261 voks a különbség).

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes oldalán olvasható adatok szerint a 99,13 százalékos feldolgozottságnál Rig Lajos, a Jobbik jelöltje a szavazatok 35,27 százalékát szerezte meg. Fenyvesi Zoltánra, a Fidesz-KDNP jelöltjére a választópolgárok 34,38 százaléka, Pad Ferencre, az MSZP és a DK közös jelöltjére 26,27 százaléka szavazott, Sallee Barbarát, az LMP jelöltjét 2,05 százalék támogatta, a többi jelölt 1 százaléknál kevesebb szavazatot kapott.

Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.