Megizzasztották az Orbán-kormány minisztereit

Először interpellálták a második Orbán-kormány minisztereit a Parlamentben; legtöbb kérdést Réthelyi Miklós nemzeti erőforrásért felelős tárcavezető kapta. Az LMP frakcióvezetője pedig azért kritizálta a legfőbb ügyészt, mert a Kubatov-ügyben nem indított hivatalból vizsgálatot. Annak ellenére, hogy az Országos Választási Bizottságban épp az LMP delegáltja szavazott úgy - együtt a fideszesekkel -, hogy a testület ne tegyen feljelentést az ügyben.

Először interpellálták az új kormány minisztereit a T. Házban. Elsőként Pintér Sándor belügyminiszter válaszolt Ódor Ferenc fideszes képviselő kérdésére az árvízhelyzet elleni védekezésről és a károk enyhítéséről. „Éljen a gárda!" - kiabálta be Vona Gábor Jobbik-elnök, amikor Pintér az önkéntesek erőfeszítéséről beszélt.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a legfőbb ügyészt interpellálta az úgynevezett Kubatov-ügyben, kifogásolva, hogy a vádhatóság nem indított hivatalból vizsgálatot. Kérdezte ezt annak ellenére, hogy az Országos Választási Bizottságban épp az LMP delegáltja szavazott úgy - együtt a fideszesekkel -, hogy a testület ne tegyen feljelentést az ügyben. Kovács Tamás legfőbb ügyész válaszában úgy érvelt: számos feljelentés érkezett az ügyben, ezeket azonban bűncselekmény hiányában elutasították. „Államügyész" - kiabálta be Kovács felszólalásának végén Novák Előd, a Jobbik egyik alelnöke. Ezt követően hangos bekiabálások zavarták meg az ülést, végül az ülésvezető elnök intette nyugalomra a T. Házat. Sem Schiffer András, illetve egyik ellenzéki párt sem fogadta el a legfőbb ügyész válaszát, az Országgyűlés fideszes többsége azonban igen gombot nyomott.

Ezt követően ismét Pintér Sándort interpellálták, a jobbikos Volner János (aki magát is egykor volt tapasztalt rendőrként mutatta be), arra várt választ, hogy az új kormány tényleg fel fog-e lépni a megélhetési bűnözőkkel szemben. A belügyminiszter megerősítette: már folyamatban van annak kidolgozása, hogy a jegyzők által kezelt szabálysértési ügyeket ismét a rendőrség vizsgálja. A Jobbik képviselője elfogadta a választ és sikereket kívánt az Orbán-kormány tárcavezetőjének.

„Ki hazudik a nyugdíjasoknak?" - címmel interpellálta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert a szocialista Baracskai József. Felszólalását a Jobbik és a Fidesz-KDNP frakciójának tagjai rendre bekiabálásokkal zavarta meg. Réthelyi Miklós NEM-miniszter azt mondta: a kormány biztosítani fogja a tisztességes öregkori nyugdíjat. A szocialista politikus - mondván a miniszter nem válaszolt érdemben a kérdésre - nem fogadta el a választ, a Fidesz és az LMP viszont igen, a Jobbik tartózkodott. Jakab István ülésvezető házelnök ezt követően arra kérte a szocialistákat, hogy viselkedésükkel ne zavarják az ülés nyugodt menetét. Hogy pontosan mire gondolt, nem derült ki.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter is megkapta az első hivatalos kérdést, Tukacs István (MSZP) várt választ arra: mit kezd a kormány a devizahitelesekkel. Fellegi elmondta, hogy a kormány lehetővé akarja tenni mindenki számára a forinthitelre való váltás lehetőségét. Tukacs - mondván kevés érdemi konkrétum volt a válaszban - nem fogadta el azt, ahogyan két jobbikos képviselő is ellene szavazott. A Jobbik többi politikusa tartózkodott, a Fidesz-KDNP és az LMP támogatta Fellegi válaszát.

Szilágyi György (Jobbik) ismét Réthelyi minisztert kérdezte, ezúttal arról: miért van szükség arra, hogy sportági szakszövetségek élére politikusokat neveznek ki. „Hagyó Miklós biztos nem szikronúszó múltja miatt lett a szakszövetség elnöke (...) az MTK elnöke pedig Hunvald után Deutsch Tamás lett" - fogalmazott. Réthelyi abban egyetértett, hogy a sportszövetségek rossz anyagi helyzetben vannak, s ezen ígérete szerint változtatni fognak. A politikusi kinevezések, illetve azok összeférhetetlensége ügyében szerinte ő nem kompetens, mondván a képviselőkre vonatkozó törvények ilyen összeférhetetlenségi szabályt nem tartalmaznak.

Réthelyi szerint amúgy is sportszövetségi elnöknek lenni nem pozícióhalmozás, hanem megtiszteltetés és kihívás. A miniszter kiemelte: a Jobbik frakciójában is többen vannak, akik sportegyesületi vezetők is egyben. Szilágyi György (Jobbik) viszontválaszában közölte: le is fog mondani ilyen tisztségéről, a miniszteri választ pedig nem fogadta el. A Parlament fideszes többsége viszont igen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.