Mégis vonulhatnak a motorosok: elkerülik a zsinagógát

Mégis vonulhatnak a Nemzeti Érzelmű Motorosok vasárnap, azon a napon, amikor a holokauszt áldozataira emlékező Élet Menetét rendezik a fővárosban. Az elnevezés és az útvonal azonban más lesz.

A Nemzeti Érzelmű Motorosok eredetileg „Adj gázt!” néven hirdették meg a vasárnapi felvonulást, és elhaladtak volna a Dohány utcai zsinagóga mellett. A hír hatalmas felháborodást váltott ki, hisz Budapesten aznap tartják az Élet Menetét: a rendezvényen a holokauszt áldozataira, közöttük a gázkamrákban elpusztított magyarok százezreire emlékeznek.

Bár a motoros felvonulás megkapta az engedélyt a rendőrségtől, Orbán Viktor miniszterelnök utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozza meg az antiszemita demonstráció megtartását. A rendőrség nem sokkal később betiltotta a vonulást.

Jeszenszky Sándor, a motorosok vezetője, a Jobbik XI. kerületi szervezetének elnöke tagadta, hogy a motoros felvonulás antiszemita lenne. Úgy nyilatkozott, tudomásul veszi a rendőrségi tiltást, de a jogállamiságra való tekintettel kötelességének érezte, hogy megtámadja a rendőrségi tiltó határozatot a bíróságon.

Közben Jeszenszky lemondott a Jobbikban viselt kerületi elnöki tisztségéről – elkerülendő, hogy személyén keresztül „alaptalan támadások érjék a pártot” –, egyúttal tudatta: május 4-re "anticionista motoros felvonulást" kezdeményez. (Budapesten ekkor kezdődik Orbán Viktor részvételével a Zsidó Világkongresszus közgyűlése. Ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész ugyanerre a napra „antibolsevista és anticionista népgyűlést” szervezett. A református egyház határozott fellépése nyomán végül a lelkész ettől kénytelen volt eltekinteni, helyette azonban felesége, Hegedűs Lorántné jobbikos parlamenti képviselő jelentett be hasonló szellemiségű gyűlést.)

Visszatérve az "Adj gázt!" felvonuláshoz: a Nemzeti Érzelmű Motorosok fellebbezését a bíróság elutasította, és jóváhagyta a rendőrségi tiltást. Erre más csoportok – úgynevezett szkíta és gárdista motorosok – jelezték, hogy ennek ellenére utcára mennek az Élet Menete napján.

Megkérdeztük a BRFK-t, hogy ilyen előzmények után mi várható vasárnap. Ez a válasz érkezett:

„A rendőrség  ez idáig egy vasárnapra tervezett motoros felvonulást vett tudomásul. A Nemzeti Érzelmű Motorosok a korábbitól eltérő útvonalon, más elnevezéssel és céllal jelentettek be rendezvény megtartását, melyet a rendőrség a szükséges erőkkel biztosítani fog.”

Jeszenszky Sándor, a motorosok vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a rendőrségtől ő még nem kapott hivatalos értesítést. A kérelmet „tavaszi évadnyitó” rendezvényként adták be, és a megadott útvonal nem érinti a Dohány utcai zsinagógát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.