Mégis elismerték: Kövér megkapta a levelet

Kövér László kabinetfőnöke közölte: hétfőn kapták meg a kneszet elnökének levelét, amelyben közölték: a házelnök jelenléte nemkívánatos a jeruzsálemi Wallenberg-konferencián.

Kövér László házelnök hétfőn megkapta Reuven Rivlin izraeli házelnök levelét – közölte a Népszabadság érdeklődésére az Országgyűlés sajtószolgálata. A levél azért érdekes, mert e levélben értesítette a kneszet elnöke a magyar Országgyűlés elnökét, hogy jelenléte "nemkívánatos" Jeruzsálemben, a Wallenberg svéd diplomata születésének századik évfordulójára rendezett emlékkonferencián.

Kövér megkapta a levelet
Kövér László

Vasárnap Veress László, Kövér László kabinetfőnöke az MTI-nek még azt mondta, nem kapott értesítést a magyar házelnök a kneszet elnökétől arról, hogy visszavonták volna az Izraelbe szóló meghívását. Veress mindenesetre furcsának nevezte az eljárást, hogy Rivlin a sajtón keresztül üzen magyar kollégájának. 

Azt ugyanis, hogy Kövér László jelenléte nemkívánatos Jeruzsálemben, az Atv.hu adta hírül, a Jerusalem Postra hivatkozva. 

Ma az egymondatos közlésen túl az Országgyűlés sajtószolgálata nem adott más tájékoztatást, így a levél tartalmát sem hozták nyilvánosságra. Az Atv.hu-n megjelentek szerint a kneszet elnöke "felháborodással értesült arról a megdöbbentő hírről", hogy Kövér László részt vett a Nyirő József "nácibarát" író emlékére szervezett rendezvényen. "Bárki, aki ilyen rendezvényen részt vesz, nem lehetséges, hogy részese legyen annak a rendezvénynek, amelyen Raoul Wallenberg emlékének tisztelgünk, aki az emberiesség fáklyájaként zsidókat mentett, és aki szimbóluma a náci Németország és kollaboránsaik elleni küzdelemnek, akik egyikével ön azonosságot vállalt, és aki felé tiszteletét fejezte ki" – írta Rivlin az Atv.hu szerint Kövér Lászlónak. 

Veress László vasárnap az MTI-nek azt is mondta, hogy okafogyottnak tartják a levelet, mert a magyar házelnök már néhány nappal korábban jelezte, hogy szervezési okok miatt nem ő, hanem Áder János köztársasági elnök képviseli Magyarországot a konferencián. 

A kneszet-szóvivő viszont azt nyilatkozta, hogy egy nappal korábban küldték el a levelet Kövér Lászlónak, mint ahogyan a magyar háezlnök lemondta a részvételét. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.