Megint titkosan szavaznak Bakáról

Hétfőn újra szavaz az Országgyűlés a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről, Baka Andrásról, az MSZP megint nyílt szavazást javasolt, a többi párt megint leszavazta.

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese a házbizottság  ülése után újságíróknak azt mondta: abban bízik, hogy a képviselőcsoportok hétfőig még megfontolják a nyílt szavazás lehetőségét. Csak így helyreállítható a frakciók szavahihetősége -  fogalmazott.

Véleménye szerint, ha minden frakcióban csak annyi ellenzője lenne a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjének, mint a szocialistáknál, akkor már hétfőn négyötöddel kellett volna megválasztani Baka Andrást.

Göndör István nem tart attól, hogy a nyílt szavazás esetén - mivel ismertté válna, melyik párt támogatta és melyik ellenezte a LB elnökelöltjének megválasztását - később politikai támadások érhetik döntései miatt a főbírót. Baka András sokkal szilárdabban elkötelezett az igazság mellett - hangoztatta a szocialista  politikus.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese viszont  hangsúlyozta: nem változott korábbi álláspontjuk. Ezt részben azzal indokolta, hogy a házszabály garanciális  okokból nem engedi meg ebben az esetben a házszabálytól eltérést. Továbbra is politikai színjátéknak nevezte az MSZP viselkedését, hiszen álláspontja szerint ezzel a kormánypárt is tisztában van.

Az ellenzéki politikus kitért arra: a házbizottság ülésén Rubovszky György (KDNP) idézte Baka András egyik nyilatkozatát, amely szerint a jelölt is úgy gondolja, hogy maradéktalanul be kell tartani a választásra vonatkozó szabályokat.

Sólyom László államfő kedden jelölte újra, immáron harmadszor Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöki posztjára. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját az államfő először 2008 májusában jelölte, de Baka András  akkor sem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados  parlamenti támogatást.

Hétfőn 184-en voksoltak igennel és 108-an nemmel, és 54  érvénytelen szavazat volt, a kétharmadhoz viszont 257 képviselő támogatása kellett volna. (Tavaly májusban 170 igen és 191 nem  mellett nem választották meg Baka Andrást.) Ezzel a szavazással  együtt az elmúlt több mint egy év során az Országgyűlés már negyedik  alkalommal nem tudott új főbírót választani.
Két nagy frakció, a Fidesz-KDNP és az MSZP is azt közölte a  szavazás előtt, hogy támogatni fogják a jelöltet, azonban mégsem így  történt; a frakciók egymást vádolták azzal, hogy a másik nem  tartotta be szavát.

Az LB korábbi elnökének, Lomnici Zoltánnak 2008 júniusában járt  le a mandátuma. Baka Andrást az államfő már 2008 májusában jelölte a főbírói posztra, azonban - csakúgy, mint hétfőn - akkor sem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados parlamenti támogatást. Sólyom László ezután kétszer is Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét jelölte, ám sem 2008 decemberében, sem idén márciusban nem volt meg a szükséges parlamenti támogatás, így jelenleg az LB egyik kollégiumvezetője áll a Legfelsőbb Bíróság élén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.